Hirtelen ötlettől vezérelve, mégpedig, hogy mit is kellene készíteni, a barátnőmékkel eltöltött piknikre az jutott eszembe, hogy felhasználnám a maradék gombát és cukkinit valamire. S mert a spájzban megláttam a gofri sütőt, ezért jött az ötlet. A gofrit általában édesen esszük, de most nálam egy sós változat készül.
Ennek a villámgyors finomságnak pedig álljon itt a receptje.
Hozzávalók:
Gofri:
- 70 g Schar C mix gluténmentes liszt
- 70 g zabpehelyliszt
- 70 g Schar B mix gluténmentes liszt
- 1 kk. só
- 2 egész tojás
- 1 dl étolaj
- 3 -4 dl tej (nálam laktózmentes)
- 1 dl főző tejszín (nálam laktózmentes)
- 1 db kicsi cukkini (kb. 40-50 dkg)
Gombakrém:
- 20 dkg csiperkegomba (nálam most vegyesen volt barna és fehér csiperke)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 tk. rozmaring
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- 1 kk fehérbors
- 10-12 dkg vaj (nálam laktózmentes)
Elkészítés:
- Gofri:
- A cukkinit alaposan megmossuk, megszárítjuk és reszelőn lereszeljük. Pici sóval szórjuk meg, és hagyjuk állni egy kicsit. Közben a tészta egyéb összetevőit keverjük össze. Ha sűrűnek találjuk kevés tejet vagy tejszint adhatunk még hozzá. De a végső állag elérése azután kerüljön megállapításra, mikor már a cukkini is belekerült a keverékbe (kinyomkodva). Ezután kevés olajjal megkent gofri sütőbe téve süssük ropogósra.
- Gombakrém:
- A gombát főzzük meg sós vízben, majd rakjuk turmix gépbe, s adjuk hozzá az aprított hagymát, fokhagymát, fűszereket és a vajat, s turmixoljuk össze. Állagát tekintve lehet lágyabbá tenni egy kis tejjel, s sűrűbbé egy kis vajjal. De azzal számolni kell, hogy a végső állagát hűtés után kapja, hiszen a vaj meg fog dermedni benne.
Tálalás:
A gombakrémet a gofrira halmozva azonnal fogyasztható.