Igen - igen, megint egy olyan recept ami sokaknál bizonyosan kiveri a biztosítékot. Pedig finom. Nagyon! Mégis a belsőségek a legmegosztóbb ételek. Sokan óckodnak a belsőségek fogyasztásától, pedig szerintem semmi ördögtől való dolog nincs benne, s pár tíz évvel korábban, a nagyszüleink minden részegységét felhasználták az adott állatnak. S ezzel bizony sokat spóroltak is, mindamellett, hogy kiadós ételeket készítettek és finomakat ettek. A belsőségek jól elkészíteve igazi ínyencségeknek lehetnek. Ráadásul sokkal kedvezőbb az ára, mint a színhúsnak.
Adag: 2-4 fő
Hozzávalók:
- 1 db sertés nyelv (én most a Széles húsnál szereztem be a terméket)
- 1 db sertés szív ( szintén Széles hústól)
- 1 nagy sárgarépa
- 1 közepes fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor zeller levél
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
- 1 tk. tárkony
- 1,5 dl tejföl (nálam laktózmentes)
- 2 tk. citromlé
- 4-5 babérlevél
- 1 ek liszt (nálam gluténmentes)
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk füstölt paprika
- 1 ek sertés zsír
Elkészítés:
A nyelvet és a szívet előfőzzük. Babérlevéllel hideg vízbe rakjuk őket és kb. háromnegyed órán keresztül főzzük, közben habozzuk le időnként. Ezután a nyelvről lehúzzuk a fehér hártya réteget. Ha kész van, a szívvel együtt aprítsuk fel, öntsük fel hideg vízzel és rakjuk fel főni a zöldségekkel együtt. Ízesítsük sóval, borssal, adjunk hozzá újra babérlevelet, s főzzük készre. Amikor megpuhult, készítsünk egy vékony rántást a paprikákkal, adjuk hozzá a leveshez. Ezután ezzel rottyantsuk össze. Mikor ez megvolt, adjuk hozzá a citromlevet, a tárkonyt és a tejfölt. Forrón tálaljuk. Tényleg nagyon finom! Érdemes kipróbálni! :)