Ez a leves, nálam egyrészt egy újévi fagyasztókiürítésből adódott, másrészt pedig, mert a húslevest bármikor képes vagyok elfogyasztani, s ilyenkor télen, amikor a bacik mindenhonnan támadnak (és jelen esetben meg is nyerték et a csatát) kiváló ellenszer lehet, amellett, hogy finom, felmelegít, jóleső érzéssel tölt el. S mivel jelen esetben háromféle hús került bele, igy ezen trió által nagyon kellemes zamattal örvendeztetett meg a végeredmény. Finom volt. Amikor a Zuram kétszer is merít egy levesből, az jól sikerültnek számít, mert nem annyira rajong a levesekért. Nos, ez most megtörtént. :) Ámbár a főzési idő sokkal hosszabb, mint egy átlagos levesnél, de néha megengedhetjük magunknak ezt a plusz időt, amíg tovább rotyog a tűzhely, mint normál hétköznapokon.
Adag: 4 fő
Ár: 1200 Ft
Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók:
- 15 dkg sertés oldalas
- 20 dkg marha nyak
- 15 dkg csirke zúza és máj vegyesen
- 3-4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 5-6 gerezd fokhagyma (nagyon szeretem így nálunk sok,kerül bele, de lehet csökkenteni az adagot)
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 2 szár szárzeller
- fél fej karalábé
- fél fej zellergumó
- 10 dkg zöldborsó
- 2,5 liter víz
- só, feherbors, babérlevél, színesborsízlés szerint
- egy csipet sáfrány
Elkészítés:
A sertés oldalast és a nagyobb darabokra vágott marhanyakat magas hőmérsékletre berakjuk a sütőbe és pár perc alatt (tényleg csak maximum 5 perc) kérget pirítunk rájuk, majd egy magas falú edénybe helyezzük a csirkezúzával együtt, és hozzá adunk kb 2,5 liter jéghideg vízet. Majd lassú tűzön kezdjük el főzni. Az első forrás után adjuk hozzá a megtisztított és darabokra vágott zöldségeket a borsó kivételével. Sózzuk borsozzuk, adjuk hozzá a babérleveleket. Amikor felhabzik szűrjük le a habot, majd szintén alacsony lángon további pár óráig lassan hagyjuk rotyogni. Mikor már a hús leomlik a csontról,illetve villával szét lehet szedni, akkor adjuk hozzá a csirkemájat és a borsót, valamint a sáfrányt is szórjuk rá. Aki szeretné le is szűrheti, s csak azután tálalja. Főzhetünk bele tésztát levesbetetnek, de mivel rengeteg a zöldség benne, így most ezúttal ezt én nem dúsitattam vele.