Eljött a friss zsenge főzőtök időszaka. Általában a tökfőzelék és/vagy a rántott tök jut elsőre eszünkbe róla.
Én most egy kicsit másképp készítettem el, nagyon egyszerűen, csupán pár alapanyaggal készítettem egy egyszerű, gyors, olcsó, de nagyszerű krémlevest belőle.
Hihetetlen, de még a Zuram is, aki egyáltalán nem szereti a tököt is azt mondta, hogy finom, és ízes lett. Ez a pár szó és az, hogy duplán mert belőle, igazán melengette a kis lelkemet. :)
Adag: 2-3 fő
Ár: 700 Ft
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 1 nagyobb tök fele (vagy egy közepes kb. 60 dkg )
- 4-5 db babérlevél
- 1 kis zsenge friss sárgarépa
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 3 dl alaplé (nálam marhahús alaplé volt, de csirkével is kiváló)
- 1 dl főző tejszín (nálam laktózmentes)
- kb. 1 kk. só
- 1 gerezd fokhagyma
- kb. 0-5 kk fehér bors
- kb. 5 dkg sajt (nálam laktózmentes eidami)
- 1 kanál zsír
- díszítésnek szárított vagy friss kapor és pár golyónyi levesgyöngy (nálam sajtos gluténmentes levesgyöngy)
Megjegyzés: a díszítésnek szánt gyöngy helyettesíthető pirított tökmaggal, vagy reszelt sajttal
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk és kockákra vágjuk, s ugyanezt tesszük a répával és a tökkel is. Minden zöldséget kb. 1 kanál disznózsíron (én zsírt használok az íze miatt, de bátran használhatunk olajat is), és kissé megpirítjuk őket, fűszerezzük, hozzá adjuk a fokhagymát és a babérlevelet.. Ezután ráöntjük az alaplevet, nem baj ha nem lepi el teljesen, friss, zsenge zöldségeket használunk, tehát hamar meg fognak főni. Miután a zöldségek megpuhultak, egy turmixgép vagy egy kézi mixer segítségével turmixoljuk össze őket, s hozzá adjuk a főző tejszínt és a reszelt sajtot. Ettől krémesebb, és újabb ízzel gazdagabb lesz a leves. Forrón tálaljuk. Tálaláskor levesgyönggyel, kaporral vagy reszelt sajttal díszítsük.