Volt otthon maradék tojásfehérjém, valamint maradék fagyasztott gyümölcsöm. Mi mást lehetne kezdeni velük, mint egy szuper édességet létrehozni belőlük. Így a maradék is elfogy, és az édességre vágyók is boldogok lesznek :)
Ár: 1000 Ft
Adag: 2-4 fő
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
- 4 ek cukor
- 4 db tojásfehérje
- 1 ek ecet
- 1,5 kk kukoricakeményítő
- 5 dl habtejszín (laktózmentes)
- 25 dkg bogyós gyümölcs
- 10 dkg eper
- 1 csomag habfixáló
- 1 kk vanília aroma
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt, és tegyünk rá valami kerek formát és rajzoljuk körbe. Erre fogjuk a tojáshabot kanalazni. A tojásfehérjét verjük habbá. Nagyjából 15 percnyi habverés után lesz megfelelő. Fokozatosan tegyük bele a cukrot, az ecetet, a keményítőt és a vanília aromát. Szép fényes, sűrű kemény habot kell, hogy kapjunk. Halmozzuk a habot a sütőpapírra, majd állítsuk vissza a sütő hőmérsékletét kb. 100 fokra.
A sütési idő letelte után, ami nagyjából másfél óra- igazából inkább szárításnak nevezném nem is sütésnek ezt a folyamatot - hagyjuk még kb. 20 percig a sütőben a tortácskát, hogy ne essen össze.
A habtejszínt a fixálóval verjük kemény habbá, majd halmozzuk a kihűlt tortácskára. Ezután pedig halmozzuk a habra a gyümölcsöket, s már tálalható is. Díszíteni lehet egy kis mentával, de akár porcukorral megszórva, vagy a Pavlova leeső részeivel is.