A coselaw salátát nagyon szeretem. Tök egyszerű, teljesen alap saláta, én mégis oda vagyok érte. S bár minden gond nélkül el eszegetem önmagában is, mégis ha már ebédről van szó, valamit mégiscsak illik tálalni hozzá.
A választás végül a malacra esett. Ropogós bőrrel, porhanyós hússal, hmm... a vegetáriánusok most ne figyeljenek :) vagy ha igen, akkor csak a salátára :)
Természetesen az ebéd GM, és LM
Adag: 4-6 fő
Ár: kb. 2000 Ft
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók:
- 1.5 kg bőrös malac comb
- 1 közepes fej édes káposzta
- 5-6 db nagyobb sárgarépa
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy dobozos LM tejföl (nálam Aldiból)
- 1 fél doboz Univer majonéz (LM, GM)
- ízlés szerint só, bors
- 1 evőkanál mustár
- 3 evőkanál méz
- fél citrom leve
- 2 dl száraz fehérbor (vízzel is helyettesíthető)
- 2 evőkanál étkezési zsír
- pár szem egész bors
Elkészítés:
A malac combot tisztogassuk meg, majd jó bőven sózzuk meg mindkét oldalát. Hagyjuk pihenni 10-15 percig, majd egy tepsibe helyezzük bele, egy fej darabolt vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma és 2 darab darabolt répa társaságában. Ezt öntsük nyakon kb. 2 dl fehérborral valamint 2 kanál zsírral, megszórjuk az egész borssal és fedjük le alufóliával, s előmelegített 200 fokos sütőben süssük 1 órán keresztül.
Ez alatt az idő alatt míg a malac sül, reszeljük le a káposztát (vagy aki ügyes vágja extra vékony csíkokra), tegyük ugyanezt a répával és a hagymával is. Ezután egy nagy tálba rakjuk a zöldségeket, sózzuk be, majd hagyjuk pihenni hűtőben kb. 20 percig.
Míg a malac sül, a saláta alap magába szívja a sót, keverjük össze a szószt, egy akkora tálba amibe a saláta is bele fog férni, és kényelmesen össze tudjuk keverni majd a két egységet. A doboz tejfölt, a majonézzel, mustárral, mézzel, egy kevés citromlével, borssal és az 1 gerezd zúzott foghagymával homogén állagúra keverjük. A káposzta levét a 20 perc letelte után jól nyomkodjuk ki belőle, s úgy tegyük a szószhoz, ezután óvatosan keverjük össze, hogy mindenhol bevonja a káposztát a majonézes szósz. Ízlés szerint még lehet sózni, borsozni, esetleg édesíteni ha szükséges. Ez a saláta azért jó, mert mindenki a maga ízvilágához igazíthatja. Amíg a malac sül, tegyük be a hűtőbe a salátát, hogy hidegen tálalhassuk.
Az egy óra letelte után vegyük le az alufóliát a malacról, majd még süssük 15-15 percig mindkét oldalát 180 fokon, hogy szép színt kapjon.
Ezután a salátával együtt tálaljuk.