Szeretjük Olaszországot, szeretjük az olasz kaját. Paradicsom, tészta, hús kiváló trió. Ebből adódóan mindent szeretünk amiben ez a három alapanyag megtalálható. Így a lasagne-t is.
Finom, megfizethető, viszonylag gyorsan elkészül (pláne ha kész tésztát használunk)
Adag: 4-6 fő
Ár: 1500 Ft
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók:
A raguhoz
A besamelhez
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 3 csapott ek gluténmentes liszt
- 5 dl laktózmentes tej
- csipet szerecsendió
- só ízlés szerint
- feketebors ízlés szerint
- kevés reszelt sajt (eidami)
A tésztához
- 4 db tojás
- 10 dkg Shär tészta liszt
- csipet só
A tetejére
- 15 dkg reszelt sajt (nálunk eidami, mert az laktózmentes)
Elkészítés:
A raguhoz az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, átpirítjuk rajta a darált húst. Fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát, az apróra vagott répát, s miután kicsit összeforgattuk, hozzáadjuk a paradicsomlét. Ha kevésnek ítéljük a levét, rakhatunk még hozzá paradicsomlét, vagy vizet is akár. Nagyjából negyed óra, húsz perc alatt kis lángon készre fő.
Közben a besamellhez kevés olajon világosra pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel, felforraljuk. Érdemes állandóan kevergetni, hogy szép selymes mártást szeretnénk kapni. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Én most ebbe a mártásba is raktam egy marék reszelt sajtot, amit szintén jól elkevertem benne, kis lángon míg el nem olvadt, s egynemű krémes masszát nem kaptam.
A tojásokból és a lisztekből tésztát gyúrunk, kinyújtjuk és akkorára vágjuk, mint amekkora tepsiben az ételt szeretnénk készíteni.Miután felforrt a víz, pár perc alatt készre főzzük a tésztát, de óvatosan szedjük ki a főzővízből, nehogy elszakadjon a tészta.
A tepsit alját vékonyan kiolajozzuk, majd rárakunk egy tésztalapot, azt megkenjük besamellel, arra kerül a ragu, majd ismét tészta, besamell, ragu. Ezt ismételjük míg el nem fogy az alapanyag. A tetejére tészta kerüljön, amit bőségesen terítsünk be reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben kis lángon kb fél óra alatt összesütjük.
Tálalás előtt érdemes kicsit várni, hogy ne legyen nagyon forró, mert van esély rá, hogy szétcsúsznak a rétegek egymáson. Ha már picit hűlt, ez kevésbé fordul elő.