Imádom a kürtős kalácsot. Ez is azon kevés édességek egyike, amiket megeszek, s nem csak megsütök :)
Sok helyen, sokféle kalácskát kaphatunk, de kevés helyen van gluténmentes. Így hát megsütöttem otthon.
Nincs is jobb a finom, frissen sült kalácska illatánál, no és ízénél.
Ár: 800 Ft
Adag: 4 fő
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
- 110 g Schär B mix liszt gluténmentes liszt
- 250 g Glutenix foszlós kalács lisztkeverék
- 50 g cukor + az élesztő felfuttatásához egy kávéskanál
- 150 ml tej laktózmentes
- 20 g élesztő
- 50 g olvasztott vaj + a kenéshez
- 2 db tojássárgája
- Sörös doboz, alufólia
Elkészítés:
Az élesztőt pici langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk, majd mikor szépen felfutott, minden egyéb összetevővel kb. 10-15 perc alatt összedolgozzuk. A robotgép dagasztó karja sokat segít a folyamat véghez vitelében. A tésztát kicsit félre tesszük pihenni, s ez alatt a sütőformákat előkészítjük. Én alufóliával betekert sörös dobozokat választottam a sütéshez (S remekül bevált a módszer). A dobozokat betekerjük alufóliával, s megkenjük őket olvasztott vajjal. A tésztából tenyérnyi gömböket csípünk le, s ezeket sodorjuk vékony hengerekké. Ezeket a hengereket tekerjük rá az előkészített dobozokra. Jó szorosan! Majd mikor a tésztát teljesen feltekertük, az asztalon még egyszer, mintha sodrófa lenne, sodorjuk, és ezzel nyomjuk rá teljesen a formákra. Ezután a tésztát is kenjük be olvasztott vajjal, s hempergessük meg a kis kalácsokat vaníliás cukorba, kókuszreszelékbe, kakaóba, dióba... ízlés szerint. Majd állítsuk bele egy serpenyőbe, ahol legalább 15 percen át még hagyjuk kelni, s csak utána tegyük be az előmelegített sütőbe sülni. Nagyjából 15-20 perc alatt 180 fokon szépen átsül.