Glutén és laktózmentes kürtős kalács
2016. október 07. írta: Ízvilágom

Glutén és laktózmentes kürtős kalács

Imádom a kürtős kalácsot. Ez is azon kevés édességek egyike, amiket megeszek, s nem csak megsütök :) 

Sok helyen, sokféle kalácskát kaphatunk, de kevés helyen van gluténmentes. Így hát megsütöttem otthon.

Nincs is jobb a finom, frissen sült kalácska illatánál, no és ízénél.

Ár: 800 Ft

Adag: 4 fő

Elkészítési idő: 1 óra

 

Hozzávalók:

  • 110 g Schär B mix liszt gluténmentes liszt
  • 250 g Glutenix foszlós kalács lisztkeverék
  • 50 g cukor + az élesztő felfuttatásához egy kávéskanál
  • 150 ml tej laktózmentes
  • 20 g élesztő
  • 50 g olvasztott vaj + a kenéshez
  • 2 db tojássárgája
  • Sörös doboz, alufólia

Elkészítés:

Az élesztőt pici langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk, majd mikor szépen felfutott, minden egyéb összetevővel kb. 10-15 perc alatt összedolgozzuk. A robotgép dagasztó karja sokat segít a folyamat véghez vitelében. A tésztát kicsit félre tesszük pihenni, s ez alatt a sütőformákat előkészítjük. Én alufóliával betekert sörös dobozokat választottam a sütéshez (S remekül bevált a módszer). A dobozokat betekerjük alufóliával, s megkenjük őket olvasztott vajjal. A tésztából tenyérnyi gömböket csípünk le, s ezeket sodorjuk vékony hengerekké. Ezeket a hengereket tekerjük rá az előkészített dobozokra. Jó szorosan! Majd mikor a tésztát teljesen feltekertük, az asztalon még egyszer, mintha sodrófa lenne, sodorjuk, és ezzel nyomjuk rá teljesen a formákra. Ezután a tésztát is kenjük be olvasztott vajjal, s hempergessük meg a kis kalácsokat vaníliás cukorba, kókuszreszelékbe, kakaóba, dióba... ízlés szerint. Majd állítsuk bele egy serpenyőbe, ahol legalább 15 percen át még hagyjuk kelni, s csak utána tegyük be az előmelegített sütőbe sülni. Nagyjából 15-20 perc alatt 180 fokon szépen átsül.

kurtos_kalacs_14.jpgkurtos_kalacs_16.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr747268521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása