Hamár itt a nyár s annyi finom friss zöldség kerülhet a kosarunkba, ne legyünk restek ezekből sütni - főzni. Finomak, egészségesek és igen kellemes, jelen esetben laktató finomság készülhet belőlük.
Ma épp cukkinit használtam, amit nyersen is, salátákban is, pörkötként, fasírtnak, vagy akár spagettinek is nagyon szeretek. Végtelen a felhasználási módja. S mist már a cukkini pizza is a kedvenceim közt szerepel.
Adag: 2 fő
Ár: 500 Ft
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
- 2 kisebb vagy egy közepes cukkini (nálam a súly most 300 g volt)
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- pár szál petrezselyem
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
- 2 kanál gluténmentes zabpehely
- 4 kanál Nutrie Free gluténmentes liszt ( opcionális)
- 1 ek olaj
- 1 tk só
- 1 tk fehérbors
- 1 tk oregánó
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk ételízesítő
Feltét szintén opcionális. Nálam most szalámi, szalonna, pepperoni paprika, szószként paradicsom lekvár, lilahagyma, fokhagyma és tojás volt. No és természetesen reszelt sajt. Eidami, hiszen az laktózmentes. De a feltét mindenkinek a saját szájíze szerinti lehet.
Elkészítés:
A cukkinit lereszeljük, megsózzuk, majd félretesszük, hogy a felesleges folyadék kifolyjon belőle. A lilahagymát és a fokhagymát lereszeljük, a petrezselymet aprítjuk (nekem a robotgép segített mindhárom zöldséget aprítani), majd hozzá adjuk a tojást, tojás fehérjét, fűszereket, lisztet, zabpelyhet, olajat, s utoljára a jól kinyomkodott cukkinit. Sűrű palacsinta tészta állagúnak kell lennie a masszának.
Egy csepp olajat egy nagy teflon tepsibe öntünk, majd beleöntjük a masszát, s közepes lángon oldalanként nagyjából 10 perc alatt megsütjük. Mikor már mindkét fele szépen megpirult, átrakjuk egy piazzasütőre, vagy egy sima tepsibe, ráhalmozzuk a feltétet, s készre sütjük.
Finom, könnyű (feltéttől függetlenül kevésbé terheli meg a gyomrot, mint a csupa liszt tészta), viszonylag gyors, vitamindús (A, B6, vas, magnézium)