Kakaós csiga hajtogatott tésztából
2016. január 23. írta: Ízvilágom

Kakaós csiga hajtogatott tésztából

Mi legyen a vacsora? Kérdeztem a Zuramat. A válasz na mit gondoltok mi volt? "Nem tudom". Na tessék, most aztán igazán könnyű helyzetbe kerültem. :)

Húst én nem akartam, tésztát, gyümölcsöt, zöldséget ő nem szereti. S mivel a nem tudom nálam egyenlő azzal, hogy ami akarsz, így gondoltam ma olyan vacsora lesz, ami nasinak és reggelinek is jó lehet.

Így elkészítettem ezt az igazán finom, azonban sokkal időigényesebb, mint bármelyik másik kelt tésztából készült finomság.

 

Adag: 4-6 fő

Ár: 1300 Ft

Elkészítési idő: 4 óra

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt(nálam ez a következőkből állt össze: 55 dkg Dolci gluténmentes sütemény liszt és 5 dkg útifűmaghéj)
  • 4,5 dl tej (nem gluténmentes lisztnél csak 3,5 dl tejre van szükség)
  • 30 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 1 tk só
  • 30 dkg vaj

 A töltelék:

  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaó

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat,  két sütőpapír között ½ - 1 cm vastagságú téglalappá nyújtunk. A „kinyújtott” vajat visszarakjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen.

A tej felét langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukor felét és felfuttatjuk benne az élesztőt.

A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt, maradék tejet és kézzel vagy géppel szépen kidagasztjuk. A tésztából egy gömböt formázunk, és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük.

Az egy óra letelte után, a tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, majd a tészta széleit ráhajtjuk a vajra, hogy sehol ne lógjon ki, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. Összehajtjuk, és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyújtjuk, s újra összehajtjuk a tésztát - összesen háromszor. A három hajtogatás után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd kissé beolajozzuk, vagy olvasztott margarinnal meglocsoljuk a tésztát, és megszórjuk a kakaóval elkevert cukorral. A tészta szélénél 1 ujjnyi szabad felületet hagyjunk, amit utólag kicsit bekenünk olajjal vagy margarinnal és ezzel tapasztjuk össze a tekercs végét. Feltekerjük és nagyjából 2 cm vastag szeletkéket vágunk belőle.

Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe (én szilikon sütőlapra) tesszük, és 1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Amikor megsült, porcukorral meghintve tálaljuk. Tejjel, teával, de akár extra édességre vágyóknak akár kakaóval is isteni reggeli, uzsonna és vacsora lehet.

 

Megjegyzés: Bár tény, hogy nagyon időigényes ennek a kakaós csigának az elkészítése, de a rengeteg hajtogatásnak és pihentetésnek köszönhetően valami hihetetlen finom!

 kakaos_csiga_hajtogatott_tesztabol_7.JPGkakaos_csiga_hajtogatott_tesztabol_6.JPGkakaos_csiga_hajtogatott_tesztabol_4.JPGkakaos_csiga_hajtogatott_tesztabol_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr38303334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása