Szivárványos csokitorta
2016. április 24. írta: Ízvilágom

Szivárványos csokitorta

Ez a torta amolyan gyakorló tortaként készült. Egyszerű pudingos csoki torta, szivárvány színű tésztával. A tészta alap piskótából készül, csupán egy kis ételfesték segít színesebbé tenni ezt az édességet. Ez a mennyiség egy 26 cmes formához megfelelő.

Hozzávalók:

 

Tésztához:

  • 8 egész tojás
  • 8 evőkanál liszt (nálam Nutrie Free dolci)
  • 8 evőkanál porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pár csepp citromlé
  • ételfestékek a kívánt színben (nálam most sárga, kék, piros színek voltak)

Krémhez:

  • 0,5 liter tej (nálam laktózmentes)
  • 1 csomag csokis puding por ( gluténmentes)
  • 1 tábla étcsoki
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor

Bevonat:

  • 15 dkg fondant (kívánt színben)

Elkészítés:

A krémhez a puha vajat a cukorral habosra keverjük és félre tesszük. A tejet összekeverjük a pudingporral, és sűrűre főzzük. Mikor kissé már kihűlt, bele reszeljük az étcsokit a masszába és jól összeforgatjuk, majd megvárjuk míg teljesen kihűl. Amikor ez megtörtént a vajas krémet összeforgatjuk a csokis pudinggal, s ha kissé darabosnak ítélnénk, akkor egy botmixerrel egységessé tehetjük az állagát, majd míg a tésztával foglalkozunk, addig a krémet hűtőbe tesszük. 

A tésztához a tojás fehérjéket kemény habbá verjük egy pár csepp citromlé segítségével. A tojás sárgájákat habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral, majd a lisztet sütőporral összekeverjük és kanalanként a sárgájához adjuk. Ezeket a folyamatokat nyugodtan végezhetjük robotgép segítségével. Amikor sűrű masszát kapunk, óvatosan hozzá forgatjuk a felvert habot, ezt azonban már fakanál, vagy szilikon lapát segítségével tegyük, hogy a hab ne örjön össze. 

Ezt a masszát én négy adagra osztottam. Akinek kicsit több ideje van kettesével is összeállíthatja a tésztát, úgy biztosan ugyanakkora adagok lesznek. Jelen esetben nekem kevés volt az időm a torta elkészítésére, ezért választottam ezt a gyorsabb megoldást. 

Miután négy közel egyenlő részre osztottam a masszát, az egyiket egy kivajazott sütőformába helyezzük, s 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával tudjuk ellenőrizni valóban megsült e a tészta. Miután kivesszük a sütőből, formában tartva várjuk meg míg kihül. 

Míg az első tészta sül, addig a másik három adaghoz egy - egy evőkanál ételfestéket öntünk. Nálam az egyik citromsárga színű, másik piros, a harmadik pedig lila színű lett. Ez utóbbi a piros és kék festék kombinációjából került kikeverésre.

Amikor a tészta is kihűlt és a krém is megdermedt, összeállítjuk a tortát. Tésztalap, krém, tésztalap, krém. Majd a tetejére, s oldalára is kenjünk a maradék krémből. Majd a fondant masszát szilikonos nyújtófa segítségével, egy szintén szilikon lapon kinyújtjuk, nagyjából 3-5 mm vastagságúra, majd egy mintázó lapra helyezzük a már kinyújtott bevonatot, s kissé megnyomkodjuk, hogy felvegye a mintázatot. 

Óvatosan a torta tetejére borítjuk, simítólap segítségével körbe simítjuk a tortán a fondantot, vigyázva a minta megtartására. A felesleget levágjuk az oldaláról, majd vigyázva tálra helyezzük.

 

image_56.jpegimage_59.jpegimage_60.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr628658896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása