Ez a torta amolyan gyakorló tortaként készült. Egyszerű pudingos csoki torta, szivárvány színű tésztával. A tészta alap piskótából készül, csupán egy kis ételfesték segít színesebbé tenni ezt az édességet. Ez a mennyiség egy 26 cmes formához megfelelő.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 8 egész tojás
- 8 evőkanál liszt (nálam Nutrie Free dolci)
- 8 evőkanál porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- pár csepp citromlé
- ételfestékek a kívánt színben (nálam most sárga, kék, piros színek voltak)
Krémhez:
- 0,5 liter tej (nálam laktózmentes)
- 1 csomag csokis puding por ( gluténmentes)
- 1 tábla étcsoki
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
Bevonat:
- 15 dkg fondant (kívánt színben)
Elkészítés:
A krémhez a puha vajat a cukorral habosra keverjük és félre tesszük. A tejet összekeverjük a pudingporral, és sűrűre főzzük. Mikor kissé már kihűlt, bele reszeljük az étcsokit a masszába és jól összeforgatjuk, majd megvárjuk míg teljesen kihűl. Amikor ez megtörtént a vajas krémet összeforgatjuk a csokis pudinggal, s ha kissé darabosnak ítélnénk, akkor egy botmixerrel egységessé tehetjük az állagát, majd míg a tésztával foglalkozunk, addig a krémet hűtőbe tesszük.
A tésztához a tojás fehérjéket kemény habbá verjük egy pár csepp citromlé segítségével. A tojás sárgájákat habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral, majd a lisztet sütőporral összekeverjük és kanalanként a sárgájához adjuk. Ezeket a folyamatokat nyugodtan végezhetjük robotgép segítségével. Amikor sűrű masszát kapunk, óvatosan hozzá forgatjuk a felvert habot, ezt azonban már fakanál, vagy szilikon lapát segítségével tegyük, hogy a hab ne örjön össze.
Ezt a masszát én négy adagra osztottam. Akinek kicsit több ideje van kettesével is összeállíthatja a tésztát, úgy biztosan ugyanakkora adagok lesznek. Jelen esetben nekem kevés volt az időm a torta elkészítésére, ezért választottam ezt a gyorsabb megoldást.
Miután négy közel egyenlő részre osztottam a masszát, az egyiket egy kivajazott sütőformába helyezzük, s 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával tudjuk ellenőrizni valóban megsült e a tészta. Miután kivesszük a sütőből, formában tartva várjuk meg míg kihül.
Míg az első tészta sül, addig a másik három adaghoz egy - egy evőkanál ételfestéket öntünk. Nálam az egyik citromsárga színű, másik piros, a harmadik pedig lila színű lett. Ez utóbbi a piros és kék festék kombinációjából került kikeverésre.
Amikor a tészta is kihűlt és a krém is megdermedt, összeállítjuk a tortát. Tésztalap, krém, tésztalap, krém. Majd a tetejére, s oldalára is kenjünk a maradék krémből. Majd a fondant masszát szilikonos nyújtófa segítségével, egy szintén szilikon lapon kinyújtjuk, nagyjából 3-5 mm vastagságúra, majd egy mintázó lapra helyezzük a már kinyújtott bevonatot, s kissé megnyomkodjuk, hogy felvegye a mintázatot.
Óvatosan a torta tetejére borítjuk, simítólap segítségével körbe simítjuk a tortán a fondantot, vigyázva a minta megtartására. A felesleget levágjuk az oldaláról, majd vigyázva tálra helyezzük.