Az idei szilva mennyiség minden eddigi felhasználási mód mellett újabb felhasználási módokra sarkallt. Bár már nem most volt, de élénken emlékszem az óvodai ivólevek ízére. Gondoltam miért ne lehetne most épp szilvás ivólevet készítenem.
Meg kell mondjam szerintem finom lett. S a Zuramnak is tényleg ízlett. Ezt az adagot most natúr készítettem el, de legközelebb ki fogom próbálni fűszeresen is, kevés fahéjjal ízesítve.
Hozzávalók:
- 2,5 kg szilva (kimagozva)
- 4-5 evőkanál cukor (szirupcukrot használtam de használható édesítőszer is)
- 1 tk nátrium benzonát
- 7 dl víz
Elkészítés:
A szilvát kimagozzuk, leöblítjük, majd egy nagyobb lábosba rakjuk, és megszórjuk a cukorral. A édesebb ízeket szeretjük, kerülhet bele ízlés szerint több cukor is. Ha nem használunk cukrot, készíthető édesítőszerrel is. Kb 20-30 perc alatt pépesre főzzük a szilvát, közben felöntjük 7 dl vízzel valamint megszórjuk a csipet nátrium benzonáttal, és botmixerrel jó alaposan összeturmixoljuk. Eztán én egy szűrőn keresztül átszűrtem a levet, hogy valóban selymes, aprított szilvahéjtól mentes legyen az ivólé.
Nálunk, mivel szilva akad még bőven, biztosan elkészül egy - két újabb adag, mert ebből sok nem marad későbbre. :)