Mivel annyi szilva termett az idén, hogy bőséggel készült belőle lekvár, fagyasztóba is került belőle szilvás gombócnak való, vagy szilva levesnek való bőséges mennyiség, készült belőle cefre, hogy az urak se maradjanak télen gyümölcs nélkül ;) De készült belőle ivólé (következő bejegyzés) s jelen posztban leírtak szerint szilva befőtt is.
Hozzávalók:
- 3 kg szilva (magozva)
- 3 liter víz
- 400 g cukor (én szirup cukrot használtam)
- 1 fél marék szegfűszeg
- 4-5 db fahéj rúd
- Késhegynyi nátrium benzonát
Elkészítés:
A vízből, cukorból s fűszerekből szirupot főzünk, közben a szilvákat kimagozzuk, megmossuk, s sterilizált üvegekbe rakjuk őket.
Amikor a lé felforrt, a szilvákra szedjük a füszerekkel együt, üvegenként csipetnyi nátrium benzonátot szórunk rájuk. Légmentesen lezárjuk az üvegeket, s egy pár percig fejre állítjuk, majd kihűlésig dunsztba rakjuk őket (jól - jól betakarjuk az üvegeket takaróval, vagy törölközőkkel)