Szilva befőtt
2024. augusztus 24. írta: Ízvilágom

Szilva befőtt

img_20240823_131319.jpgMivel annyi szilva termett az idén, hogy bőséggel készült belőle lekvár, fagyasztóba is került belőle szilvás gombócnak való, vagy szilva levesnek való bőséges mennyiség, készült belőle cefre, hogy az urak se maradjanak télen gyümölcs nélkül ;) De készült belőle ivólé (következő bejegyzés) s jelen posztban leírtak szerint szilva befőtt is.

Hozzávalók:

  • 3 kg szilva (magozva) 
  • 3 liter víz
  • 400 g cukor (én szirup cukrot használtam)
  • 1 fél marék szegfűszeg
  • 4-5 db fahéj rúd
  • Késhegynyi nátrium benzonát

Elkészítés:

 A vízből, cukorból s fűszerekből szirupot főzünk, közben a szilvákat kimagozzuk, megmossuk, s sterilizált üvegekbe rakjuk őket. 

Amikor a lé felforrt, a szilvákra szedjük a füszerekkel együt, üvegenként csipetnyi nátrium benzonátot szórunk rájuk. Légmentesen lezárjuk az üvegeket, s egy pár percig fejre állítjuk, majd kihűlésig dunsztba rakjuk őket (jól - jól betakarjuk az üvegeket takaróval, vagy törölközőkkel)

img_20240823_131311.jpgimg_20240823_131322.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr5218472741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása