Ritkán szoktam tökfőzeléket készíteni, de ha igen, akkor ezzel a pulykafasírttal. Ennek pedig az az oka, hogy a fasírt is kis tökkel van lazítva és gazdagítva.
Gyors, egyszerű hétvégi ebéd, vagy hétköznapi vacsora, ami a diétába is tökéletesen belefér.
Hozzávalók: (4adag)
- 1 kg főzőtök (pucolva)
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál rizsliszt
- 3 dl víz
- 2 dl szójatejszín (kihagyható, de mert nekem volt itthon, én felhasználtam)
- 2 evőkanál laktózmentes tejföl
- 0.5 kg darált pulykahús
- 2 db tojás
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- Só, bors ízlés szerint
- 120 g gyalult főzőtök (vagy cukkini)
Elkészítés:
A fasírthoz a tököt(cukkinit) legyaluljuk. Ma már lehet kapni gyalult tököt a zöldségesnél, ha valaki nem akar a gyalulással foglalkozni. A tököt kissé megsózzuk majd pár perc múlva a levét kicsavarva a darált pulykahúshoz adjuk. Hozzá ütjük a két tojást, fűszerezzük, majd a zúzott fokhagymát és az aprított vöröshagymát is a keverékhez adjuk, s egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, s egy 190 fokos előmelegített sütőben rakjuk s készre sütjük.
Míg a fasírt sül, addig az 1 kg tököt legyaluljuk s egy tálba sózzuk, s hagyjuk állni kicsit. Kevés kókuszzsíron a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzá adjuk a pirospaprikát és a lisztet, ezt csomómentesen elkeverjük, gyorsan, vigyázva mert a paprika könnyen leég, (legjobb ha levesszük a tűzről addig), s hozzá adjuk a kicsavart tököt. Ezután jól összekeverjük, felöntjük vízzel, majd kb 10 - 15 perc elteltével, hozzá adjuk a szójatejszínt (kihagyható) és a tejfölt, majd sózzuk, borsozzuk s az első forrásig hevítjük, majd utána levesszük a tűzről
Fogyasztható hidegen, melegen. Fasírttal vagy önmagában, de akár tükörtojással is.
Ui:amikor nem diétásan készítem, akkor a víz helyett tejet használok.