Valamelyik nap anyukám említette, hogy csirke pörköltet készített. Mondtam is neki, hogy pörköltet én is nagyon régen készítettem, s ezen felbuzdulva, ugyan nem csirkéből, de tökből elkészítettem a magam változatát.
Hozzávalók : 2 főre
- 1 kisebb tök fele
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 tk füstölt pirospaprika
- Csipet só
- Csipet bors
- Csipet fűszerkömény
- 1-1.5 dl víz
- 1 evőkanál tejföl (nálam laktózmentes)
- 15 dkg rizs
- 1 lime leve
- 1 csokor friss bazsalikom
Elkészítés :
A rizst egy lábosba, kevés olajon átforgatjuk, majd felöntjük másfélszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs maga. Forrásig kevergetjük, majd lefedve, a gázt alatta lekapcsolva hagyjuk puhára főni. Közben a tököt megpucoljuk, belsejét kiszedjük, s felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk s kevés olajon megfonnyasztjuk, erre kerül a füstölt paprika, majd rögtön a tök kockák. Összekeverjük s kevés vízzel felöntjük. Nem kell sok víz, mert a tök is levét fog ereszteni. Fűszerezzük, s lefedve kb 10 perc alatt puhára főzzük. Miközben a tök pörkölt fő, addig a bazsalikomot apróra vágjuk, a lime levét kicsavarjuk, s a rizshez adjuk, melyet sóval is ízesítjük. Mikor a tök is megfőtt, hozzá keverjük a tejfölt, s forrón, a rizzsel együtt tálaljuk.