Néha rám tör a vágy, hogy inkább csak zöldséget ennék a húsok helyett. Ez eltart pár hétig, azután újra igénylem a húst is. Éppen ezért nem mondhatom, hogy a vega és/vagy a vegán életmódot követem teljes mértékben. Csak amolyan böjt szinten olykor - olykor, mikor a szervezetem úgy kívánja. Most kívánta, s így született ez a rém egyszerű, mégis tápláló (számomra bőségesen elég volt) és vitaminban is gazdag finomság.
Hozzávalók: 2 főre
- 500 g brokkoli szárral együtt (ennek fele a krémbe megy)
- 200 g vegyes gomba
- 200 g édesburgonya
- 20 dkg barna rizs
- 150 g kukorica (konzerv vagy fagyasztott)
- 2 db kisebb cékla
- 1 kisebb cukkini
- 2 ek zabpehely (nálam gluténmentes)
- 2 tk citromlé
- 1 ek olíva olaj
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 1 dl növényi tejszín (nálam a laktózmentesség miatt most ez volt otthon, de normál tejszín is használható természetesen)
- 1 marék sótlan mogyoró
- só
- fekete bors
- csipet kakukkfű
- 1 tk méz
Elkészítés:
A brokkolit megmossuk, majd a megtisztított szárával együtt sós vízben elkezdjük főzni. Nem kell teljesen szétfőzni, épp csak ne legyen nyers. Maximum 10 perc lobogó vízben. Közben a barna rizst is feltesszük főzni, ennek több idő kell, mint a fehér rizsnek. Olajat hevítünk, erre szórjuk a rizst, átforgatjuk, majd felöntjük 2,5ször annyi vízzel, amennyi a rizs és elkezdjük alacsony lángon főzni. Olykor keverjük meg, s amikor már minden vizet magába szívott, s kóstolást alkalmával már szinte készként érzékeljük, akkor fedjük le a lábast és hagyjuk a gőzben teljesen megpuhulni.
A céklákat megpucoljuk (kesztyűben, hogy ne fogja meg a kezünket), daraboljuk és alufóliába csomagolva, ízesítve (méz, kakukkfű, olíva olaj, só) sütőben megsütjük.
Közben a cukkinit megmossuk, karikákra vágjuk és kevés olíva olajon pillanatok alatt megpirítjuk.
A gombával ugyanígy járunk el.
Az édesburgonyát pedig kockázzuk, és szintén megsütjük. Ezután sózzuk, esetleg egy kis rozmaringgal megszórjuk. Ez utóbbi kihagyható ha valaki nem szereti a rozmaringot.
Amikor a brokkoli megfőtt leszűrjük, és elfelezzük. 250 grammot a szárral együtt turmixgépbe helyezünk, picit megvárjuk, míg kihűl, és ekkor adjuk hozzá a zabpelyhet, a citromlevet, az 1 ek olíva olajat, fokhagymát, tejszint és mogyorót. Összeturmixoljuk, és ízlés szerint ízesítjük, sóval, borssal. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá még tejszint, ha pedig hígnak véljük, akkor zabpelyhet.
Az elkészítés tényleg gyerekjáték, és véleményem szerint egy finom zöldségekből álló ebéd kerekedett belőle.