Mostanában a salátákra vagyok rákattanva, ezért most szó szerint abból főztem ami akadt a konyhában. Mivel volt még cukkinim, de nem volt tipikus salátám, ezért úgy döntöttem ebből alkotok valamit. Ez pedig az alábbi cukkinis csicseriborsós saláta lett.
Adag: 2 fő
Hozzávalók:
- 2 db kacsamell
- 1 közepes cukkini
- 10 dkg csicseriborsó
- paradicsom a diszítéshez
- feta sajt
- só
- bors
- rozmaring
- kacsazsír
Elkészítés:
A kacsamellet megtisztítjuk, a bőrét bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, majd olvadt zsírba helyezzük a melleket, úgy hogy a zsír éppen ellepje azokat. Melléjük helyezünk 1 fej vöröshagymát, 4-6 gerezd fokhagymát, kevés rozmaringot. Ha nincs friss, akkor a szárított is megteszi. Majd kb. 90 fokos sütőbe tesszük és nagyon lassan 2-3 órán át sütjük (abáljuk) A konfitálás lényege, hogy a hús nagyon alacsony hőfokon nagyon lassan süljön. Porhanyós, omlós, ízes végeredményt kapunk.
A zsír pedig egy nagyon ízletes fűszeres zsír lesz, amit később sokszínűen felhasználhatunk.
Miközben a hús sül, főzzük meg a csicseriborsót sós vízben, ez is minimum 1 órát vesz igénybe, ha csak nem konzervet használunk. Amikor a csicseriborsó kész van, a cukkinit egy szuper konyhai kütyü segítségével, vékony csíkokra vágjuk, mint egy spagetti tésztát, s sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a csicseriborsóval. Ezután paradicsomot darabolunk a tetejére, megszórjuk morzsolt feta sajttal, s a vajpuhára sült kacsamellet szeletelve a tetejére helyezzük.
Kevés kacsazsirral meglocsolhatjuk, de tényleg nem sokkal.
- Módfelett egyszerű mégis izletes vacsora, vagy akár könnyű ebéd is lehet.