Gluténmentes kenyér medvehagymával és lenmaggal
2020. május 10. írta: Ízvilágom

Gluténmentes kenyér medvehagymával és lenmaggal

gm_feherkenyer_medvehagymaval_es_lenmaggal_14.jpgMióta gluténérzékeny lettem, azóta nem sűrűn eszem kenyeret, de vannak pillanatok, mikor felötlenek bennem a fősulis zsíros kenyeret lilahagymával eszegetős partyk…No, többek közt ilyenkor jön a kenyérsütés, mert hát akárhogy is, de a házi kenyérnek nincs párja…még akkor sem, ha esetemben gluténmentes az a kenyér. Arról nem is beszélve, hogy gazdaságosabb is, mintha a boltban venném meg a kenyeret. Nyilván rövidebb ideig áll el, de nincs is benne hozzáadott adalékanyag és tartósítószer. 

Hozzávalók:

  • 25 dkg Schar B Mix gluténmentes liszt
  • 10 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tk só
  • 1,5 ek. étolaj
  • 1 tk. kenyérfűszer (elhagyható)
  • 1 ek. szárított medvehagyma
  • 1 ek. lenmag

Elkészítés:

Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben egy kis cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzá adjuk a fűszereket, elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a többi vizet, majd a robotgép segítségével jól kidagasztjuk. Ezután olajos kézzel gombócot formázunk a tésztából és egy sütőpapírra rakjuk kelni. Minimum egy órán át hagyjuk pihenni, de azt sem árt neki, ha kicsit tovább pihen. Ezt én most csak egyszer kelesztettem, így amikor már szép gömbölyded volt a tészta, áthelyeztem egy pizza sütő lapra a sütőpapírral együtt. Ezután mintáztam (ezt mondjuk, még gyakorolnom kell) s kb. 230 fokosra előmelegített sütőben megsütjük. A sütő aljába egy konzervdobozba, vagy egy hőálló edénybe vizet helyezünk el, hogy a pára segítsen ropogósabbá tenni a kisülő kenyér héját.

Hihetetlenül puha, ízletes, könnyű, levegős kenyérke. gm_feherkenyer_medvehagymaval_es_lenmaggal_19.jpggm_feherkenyer_medvehagymaval_es_lenmaggal_8.jpggm_feherkenyer_medvehagymaval_es_lenmaggal_20.jpggm_feherkenyer_medvehagymaval_es_lenmaggal_6.jpggm_feherkenyer_medvehagymaval_es_lenmaggal_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr9715677680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása