Szintén egy gyors és finom bármikor elkészíthető sós nassolnivaló. Én most az ünnep révén készítettem el és bizony pillanatok alatt elfogyott.
Hozzávalók:
- 250 g Mix per panne gluténmentes kenyérliszt
- 250 g Miller magos gluténmentes kenyérliszt
- 3 ek. disznózsír
- 100 g laktózmentes margarin
- 10 g élesztő + 1 tk cukor + 0,5 dl tej
- 2 kk só
- 1-2 ek tejföl
- 1 tojás sárgája
- 25 dkg laktózmentes túró
- 1 csomag medvehagyma és 2-3 szál újhagyma (ízlés szerint bármelyik kiváltható, de akár ki is hagyható)
- 20 dkg laktózmentes sajt
- 1 tojás fehérje
Elkészítés:
A lisztet a hideg vajjal és zsírral elmorzsoljuk, majd hozzá adjuk a felfuttatott élesztőt, túrót, sót, tojássárgáját és a tejfölt. Tejfölből annyit adjunk hozzá, hogy a tészta szépen összeálljon. A tészta egy jól formázható tészta lesz, amit én két részre osztottam, az egyik felébe aprított medvehagymát, a másikba aprított póréhagymát raktam, majd külön – külön becsomagoltam frissen tartó fóliába, s nagyjából 20 percre hűtőbe tettem, hogy a zsiradék mely a tésztában van, kissé megszilárduljon. A tésztát nem szabad sokáig gyúrni, hogy a zsiradék lehetőség szerint ne olvadjon meg.
A pihentetés után egy lisztezett deszkán, vagy szilikon lapon 2-3 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, a tetejét kenjük le tojásfehérjével, szórjuk meg sajttal, s vágjuk a kívánt méretű rudakra, majd rakjuk sütőpapírral ellátott tepsibe, és előmelegített sütőbe 200-230 fokon nagyjából 10 perc alatt süssük készre.