Édes kalács glutén és laktózmentesen
2020. április 11. írta: Ízvilágom

Édes kalács glutén és laktózmentesen

img_20200408_185801.jpgHa Húsvét, akkor kalács. Akár otthon kell maradnunk, akár kirándulhatunk, akár minden rendben van, akár korlátozások vannak érvényben, a Húsvét nem telhet el kalács és sonka nélkül. Legalább is bízom benne, hogy a jelenlegi helyzetben is sokan meg tudják engedni maguknak és meg tudják teremteni a lehetőséget, egy pillanatnyi meghittségre és pár finom falatra. Hiszen a nehezebb időkben is szükség van egy ici – pici boldogságra, a szervezetünknek is és a lelkünknek is. S ha máshogyan nem is, hát legalább pár finom falattal.Igen tudom a négyes fonást még gyakorolnom kell, de az íze kárpótol a fonás gyakorlatlanságáért. Viszont legalább látszik, hogy házi készítésű :) 

Az én kalácsom glutén - és laktózmentes változatban készült.

Hozzávalók:

  • 250 g Schar B mix gluténmentes liszt
  • 250 g Mix per panne dolci gluténmentes süteményliszt (természetesen lehet egy fajta lisztből is készíteni)
  • 10 g élesztő + 1 tk cukor + 0,5 dl laktózmentes tej
  • 70 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só (minden édes tésztába szükséges egy csipet só, jobban kihozza az ízeket)
  • 2 db tojás
  • 2 tk. útifűmaghéj
  • 2 ek. olvasztott laktózmentes vaj
  • 2,5 dl langyos laktózmentes tej
  • 1 ek laktózmentes tejföl
  • 1 üveg (38 ml) burkon vanília kivonat
  • felvert tojás + 1 ek tej, a kenéshez

Elkésztetés:

A lisztet, a cukrot, sót, útifűmaghéjat keverjük össze, a felfuttatott élesztőt adjuk hozzá a tojással, olvasztott vajjal, tejjel és tejföllel együtt, majd robotgép segítségével dagasszuk ki. A tészta elképzelhető, hogy lágynak hathat, de a gluténmentes tészták sosem lesznek olyan masszívak, mint a hagyományos lisztből készültek, s a kelesztés végére egy formázható, de lágy tésztát fogunk kapni. Hagyjuk minimum egy órán át kelni, letakarva, meleg helyen.

Kelesztés után egy kissé kilisztezett (rizsliszt) deszkára borítjuk a tésztát, és kissé átgyúrjuk. Ekkor, ha a deszkáról vesz fel lisztet, ezért sem szükséges a tésztába az elején több lisztet rakni. A tésztát vékonyan olajozott deszkán, vagy szilikon lapon három vagy négy gombócra szedjük szét, ezekből hengergessünk rudakat, s fonjuk össze, majd egy kiolajozott formába helyezzük. A formában is kelesztjük még minimum 15 percet, de az sem baj, ha 30 percet.  A tetejét kenjük le felvert tojás és pici tej keverékével és előmelegített sütőben (kb. 180 fok) nagyjából 30 – 45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés végén, hogy megfelelően megsült- e a kalács belseje is. Sülés után hagyjuk kihűlni, s máris fogyasztható. Sonkával, lekvárral, önmagában. Az állaga nyilván némiképp más, mint a hagyományos fehér lisztes változaté, azt a lágyságot ne várjuk, de ez a kalács is napokig puha, finom, az illata a vaníliától pedig különösképp ínycsiklandó.img_20200408_185724.jpgimg_20200410_104015.jpgimg_20200408_171937.jpgimg_20200408_185736.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr9415604660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása