Főzőtök muffin rozmaringos-vaníliás barackkal töltve, gluténmentesen
2020. január 29. írta: Ízvilágom

Főzőtök muffin rozmaringos-vaníliás barackkal töltve, gluténmentesen

fozotok_muffin_rozmaringos_barackkal_toltve.jpgTalán első blikkre meghökkentő lehet, de bizony zöldségekből is lehet édességet készíteni. Nem is olyan ritka ez manapság már. 

Amikor ezt a receptet elkészítettem, akkor csak megnéztem mi van a hűtőben, kamrában, s abból igyekeztem elkészíteni valamit, s ez a muffin született belőle és bátran mondhatom, nem lett rossz. Nem maradt belőle egy darab sem..

Többször említettem, hogy az én receptjeim, mindig kísérletezésből születnek, (persze nyilván vannak bevált receptek is) de leginkább a lehetőleg ne dobjunk ki semmit elvet követve sütök-főzök. 

Adag: kb. 4 fő

Hozzávalók: 

  • kb. 500 g főzőtök
  • 4 szem barack (ilyenkor télen befőttel is helyettesíthető)
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 0,5 üveg vanília aroma
  • 1 kávéskanál rozmaring (nálam friss van, azt össze kell zúzni)
  • 1 teáskanál citromlé (friss citrom leve intenzívebb)
  • 5 + 5 ml folyékony édesítőszer (a mennyiség függ attól ki mennyire szereti édesen a dolgokat)
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 kanál kókuszolaj
  • 1 csomag sütőpor (nálam gluténmentes)
  • 3 evőkanál liszt (nálam gluténmentes)
  • kevés tej (nálam laktózmentes)

Elkészítés:

Előbb a tölteléket készítsük el, hiszen annak hűlnie kell. A barackokat megpucoljuk, összedaraboljuk, s egy lábasban az 5 ml édesítővel, a vaníliás cukorral, rozmaringgal, citromlével együtt elkezdjük párolni. Nagyjából 15 percig rotyogtatjuk kis lángon. Mikor már kellően sziruposra főtt, lekapcsoljuk alatta a lángot, villával a töltelék felét összetörjük, s hagyjuk kihűlni. 

Megjegyzés: ha a barackot befőttből készítjük, akkor előbb azt lecsepegetetjük, s mivel a befőtt már alapvetően is édes, így ha nem használunk édesitőt akkor is elég édes lesz a végeredmény, de ez ízlés dolga. Továbbá mivel alapvetően is puha a barack hs befőttből készítjük, így elég neki 8-10 perc főzés is.  

Amíg a töltelék hül, addig összekeverjük a tésztát. A tököt lereszeljük, jól kinyomkodjuk belőle a levét, majd egy tálba hozzá keverjük a tojást, kókuszolajat, sütőport, lisztet, az  5 ml édesítőszert, és annyi tejet amennyit a tészta felvesz, ahhoz, hogy megfelelő minőségű elegyet kapjunk. Se nem túl sűrű, se nem túl lágy. 

A kész tésztát szilikonos muffin sütő formába rakjuk (nekem van muffin sütő gépem, én abban sütöttem) s kb. 30 percig közepes lángon sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a sütik közepe is átsült e. 

Mikor a muffinok megsültek, és hagytuk kihűlni őket, levágjuk a tetejüket, pici mélyedést vájjunk a közepükbe s beletöltjük a barackos tölteléket. Mentalevéllel díszitjük. 

fozotok_muffin_rozmaringos_barackkal_toltve.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr1015435010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása