Mindig nehézséget okozott, hogy mit is lehetne reggelizni ami mentes. Amikor nem több száz forintért kell megvegyek egy mentes kakaós csigát, vagy kenyeret. Rég óta nézegetem a különféle szendvics alapanyagokat, hogy melyiket tudom viszonylag gyorsan és jól megcsinálni idehaza is, és sokat belőlük el is készítettem már. Köztük volt a bagel is. Amikor Angliában éltem, akkor sok bagelt ettem. Sósan, édesen, szendvicsként, vagy önmagában.
Ezért most elkészítettem mentes változatban is.
Adag: 2-4 fő
Hozzávalók:
- 500 g Schar B mix gluténmentes lisztkeverék
- 1 csomag porélesztő
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál almarost (vagy útifűmaghéj, vagy bambuszrost)
- 1 nagy (L-es) tojás
- 50 g kacsazsír
- 1 evőkanál cukor
- 400 ml laktózmentes tej
Tetejére:
Szezámmag, mák, napraforgómag, lenmag, cukor stb.
Elkészítés:
A lisztet a sóval, porélesztővel, cukorral és az almarosttal összekeverjük egy tálban. Majd hozzá adjuk a tojást, az olvasztott zsírt, és a langyos tejet. Dagasztógéppel összekeverjük, szép sima tésztát dagasztunk belőle. Majd hagyjuk kb. fél órán át pihenni. Ezután 8 cikkelyre vágjuk a tésztát, s mindegyik cikkelyből formázunk egy golyót, melyet kissé laposra formázunk, s a közepébe fakanállal majd az ujjunkkal lyukat alakítunk ki. Ezután szintén nagyjából negyed óráig hagyjuk pihenni a tésztát. Közben 2 evőkanál cukorral nagyjából 1 liter vizet melegítünk, s amikor már forr, ebbe egyesével előfőzzük a begeleket. Minden bagelt kb 1-1,5 percig főzzük, majd sütőpapírral ellátott tepsibe helyezzük őket, ahol felvert tojással megkenjük a tetejüket, megszórjuk különféle magokkal, és sütés előtt szintén pár percig (kb.10-15) pihentetjük őket. Majd előmelegített sütőben nagyjából 20-25 percig sütjük őket.