Hogy mi is az a granola? Tulajdonképpen sült müzli, extrákkal. A granolában általábna az extrák vannak többségben, s ezek adják a granola lényegét. Miután glutenmentesen ékezem, ez a reggeli finomság ha úgy vásárolom meg, sokkal gazdasátakanabb, mintha magam készíteném.
Az ízesítésnek tényleg csak a képzelet szabhat határt, könnyű elkészíteni, buztosan tudható mi kerül bele, örömünker lelketjük abban, hogy magunk keszíthetjük a reggelinket, s alapvetően ugxanabból az árból melyből a boltban 250 grammot tudnánk vásárolni, odahaza, dupla akkora adagot készíthetünk.
Én most egy kókuszos verziót készítettem, s azok akik kóstolták felhatalmaztak a sorozatgyártásra :)
Hozzávalók:
- 100 g gluténmentes zabpehely
- 50 g mazsola
- 40 g aszalt áfonya
- 20 g szeletelt mandula
- 15 g sótlan mogyoró
- 15 g mandula
- 15 g kesudió
- 15 g napraforgómag
- 1 mk. reszelt citromhé
- 1 mk. fahéj
- 30 g kókuszreszelék
- 1 ek. chia mag
- 2 ek. méz
- 1 ek. kókuszzsír
Elkészítés:
A zabpelyhet a chia magon és a kókuszzsíron kívül minden egyéb összetevővel keverjük össze egy edényben, majd egy sütőpapírral ellátott tepsibe vagy egy kerámia sütőtálba rakjuk (én ebbe raktam) tegyük, s ezután elszórva rakjuk rá a kókuszzsírt, majd egy elő elegített sütőben alacsony hőfokon nagyjából 10-15 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihűtjük, s tejjel vagy joghurttal felöntve fogyasztjuk. Bár a kollégáim szerint önmagában nasinak is megfelelő :)