Császármorzsa, vagy ahogy gyerekkoromban a nagymamám hívta a smarni...hmm.. nagyon szerettem, és szeretem mai napig is. Manapság ritkábban készítem, most azonban egy kicsit átalakítva, kicsit másképp, de ismét elkészült.
Zebpehellyel is finom, persze lelkiismeret furdalás nélkül ebből sem fogyaszthatunk bármennyit, de néha valljuk be, hogy igenis ránk fér egy kis kényeztetés. Ha más nem egy gyerekkori kedvenc ízünk ismételt felidézésével.
Adag: 2 fő
Ár: kb. 900 Ft
Elkészítési idő: 30-40 perc
Hozzávalók:
- 200 g zabpehely (nálam gluténmentes zabpehely)
- 200 g zabpehelyliszt
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek. cukor
- 1 csipet só
- 2 dl víz
- 2 dl tej (nálam laktózmentes)
- 3 ek. olaj (én most kókuszolajat használtam)
Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük össze. Picivel kell csak sűrűbbnek lenni a tésztának, mint mikor palacsintát készítünk. Kevés olajat felhevítünk, majd beleöntjük a tésztát. Érdemes a szükségesnél nagyobb, magas falú serpenyőt használni. Folyamatos kevergetés mellett készre sütjük a tésztát, ha kevergetés közben nem történne meg, úgy fakanállal kisebb-nagyobb darabokra vágjuk szét a tésztát, majd házi baracklekvárral tálaljuk. De akár porcukorral is megszórhatjuk. Nálunk annak idején volt aki így, volt aki úgy fogyasztotta.