Szeretem a leveseket. Szeretem őket kanalazni is és elkészíteni is. Finomak, egészségesek, télen átmelegítenek, nyáron lehűtenek.
Ilyenkor mikor az idő is bekeményített és úgy tűnik talán megmutatja magát a tél, legalább is valamelyest, jól esik a forró leves bármilyen formában.
Jelesül krémleves formájában.
Én most abból a karfiolból gazdálkodtam, amit anyukám rakott el télire, de fagyasztottból, frissből is készíthető, értelemszerűen a frissből valamivel tovább tart míg megpuhul, de nem számottevő a különbség.
Adag: 2 fő
Ár: kb. 600 Ft
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol fele
- 100 g natúr sajtkrém (nála laktózmentes)
- 1 salotta hagyma
- 1 tk. kakukkfű
- 1 kk. só
- 1 kk. fehér bors
- kb. 1 liter víz (a víz mennyisége opcionális. Ha valaki több lével szereti, akkor nyugodtan engedje fel többel)
- 150 g tejföl (nálam laktózmentes)
- 2-3 szál koriander a díszítéshez
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés:
A karfiolt megtisztítjuk és rózsáira szedjük. Ezután a karikára vágott salotta hagymával és a zúzott fokhagymával együtt lábosba tesszük, sózzuk, megszórjuk kakukkfűvel, majd leöntjük annyi vízzel ami ellepi. Közepes lángon nagyjából 20 perc alatt megfőzzük. Amikor már megfelelően puha a karfiol, vegyünk ki belőle pár rózsányit és tegyük félre. A többihez adjuk hozzá a sajtkrémet, a borsot, a tejfölt és egy kézi botmixer segítségével pürésítsük. Ekkor ízlés szerint adható hozzá még víz, ha túl sűrűnek találjuk, vagy adható hozzá kevés habarás, ha túl hígnak véljük. Egyet rottyantsunk még rajta krémlevesként, és apróbb darabokra szedve adjuk hozzá az egészben hagyott karfiol rózsákat, majd tálaláskor szórjuk meg korianderrel. Forrón tálaljuk.