Egy újabb remek karácsonyi itóka. Évek óta készítem, nagy sikernek örvend.
Igazán finom, egyszerű, bár a mindenféle mentesség kissé magasabb árfekvést garantál neki, de természetesen normál alapanyagokból is el lehet készíteni, s akkor még az ára sem túl merész.
Adag: 1 liter
Ár: 1300 Ft
Elkészíti idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 5 tojás sárgája
- 25 dkg porcukor
- 1 rúd vanília vagy 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dl laktózmentes tej
- 2,5 dl laktózmentes habtejszín
- 2,5 dl fehér rum ( aki nem gluténérzékeny, az bátran használhat vodkát is)
Elkészítés:
A tejet, a tejszínt, a vaníliás cukrot és a porcukor felét összekeverjük és felforraljuk. Majd félre rakjuk hűlni. Teljesen ki kell, hogy hűljön, mert a tojások máskülönben megfőnek benne. Amíg a tejes tejszínes alapot hűtjük, addig a tojások sárgáját összekeverjük a porcukor másik felével, és két –három kanál tejjel. Amikor a tejszínes keverék teljesen kihűlt, hozzá keverjük a kikevert tojássárgájához, majd a legvégén hozzá adjuk a rumot is. Jól összerázzuk, s üvegekbe téve hűtőben tároljuk. hetekig eláll. Már amennyiben marad belőle. :) Fogyasztás előtt mindig fordítsuk fel az üveget, hogy az alkohol és a tejszín összekeveredjen.
Én mindig dupla adagot készítek, mert valóban gyorsan fogy. Viszont az íze annál finomabb minél többet állt, ezért érdemes az alkalom előtt egy – két héttel elkészíteni.