Igazán finom töltött kenyér.
Nagyon kiadós, így bőséges vacsora a családnak.
Bármivel tölthető, ízlés kérdése. Nálunk ma egy kis hús és sok -sok zöldség került bele.
Ár: 1500 Ft
Adag: 4 fő
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
- Cipóhoz:
- 500 g liszt (nálam Nutrie Free Gluténmentes kenyérliszt)
- 380 - 400 ml víz
- 15 g friss élesztő
- 6 g só
- 20 ml étolaj, vagy olíva olaj
- 1 csipet só
- Töltelékhez:
- 15 dkg csirkemell
- 10 dkg brokkoli rózsa
- 5 dkg kukorica
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis fej hagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- Kevés só (ízlés szerint)
- Kevés bors (ízlés szerint)
- 1 maréknyi reszelt gouda sajt(ízlés szerint választható)
- olaj
- kb. 0.5 dl víz
Elkészítés:
A cipóhoz az élesztőt kevés cukorral és 1 dl langyos vízzel felfuttatjuk. Közben egy tálba rakjuk a többi hozzávalót. Majd mikor az élesztő kellőképp felhabzott azt is a tálba töltjük, és puha tésztává gyúrjuk. Majd félre tesszük meleg helyre, hogy a duplájára keljen.
Míg a tészta kel, a töltelék hozzávalóit készítjük el. A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Míg a hagyma párolódik, addig szintén apró kockákra vágjuk a megtisztított csirkemellet, s a hagymához adjuk. Amíg a hús párolódik, a brokkoli rózsákat és a kukoricát külön vízben megfőzzük. Nem kell nekik sok idő. A kukoricának egyébként sem, a brokkolit pedig épp csak az roppanósra főzzük, majd leszűrjük őket. A húst sózzuk, borsozzuk és kevés piros paprikával hintjük meg, majd nagyjából fél deci vizet öntünk rá, s miután jól összekevertük, hozzá adjuk a brokkolit és a kukoricát is és egy pár perc alatt összerottyantjuk. A víz akkor kell, ha a hús nem enged elég levet. Amolyan sűrű pörkölt alapra van szükségünk, s mindenképp szükséges, hogy legyen egy kevés szaftja a tölteléknek.
Amikor a cipónk duplájára kelt, két kis cipót formázunk belőle, majd egy kerek (vagy tetszés szerint bármilyen formájú) kiolajozott jénai tálba nyomkodjuk az egyik cipót. A széleit kicsit magasabbra hagyjuk, mint a tészta közepét, de a tál közepén lévő tészta se legyen nagyon vékony. Majd a tésztára kanalazzuk a kész tölteléket, s szórjuk meg a reszelt sajttal. Majd a tészta másik felét már ne csak úgy nyomkodjuk, hanem nyújtsuk ki kissé és úgy tegyük rá a töltelék tetejére. S a széleinél mindenképp nyomkodjuk jól össze, hogy ne folyjék ki a benne lévő lé.
Előmelegített 180 fokos sütőbe nagyjából 40 perc alatt süssük készre. De folyamatosan tartsuk szemmel, hogy ha vékonyabbra sikerült a tészta, nehogy megégjen.