Nagyon szerettem és most is szeretem a vaníliás karikát. Így most, hogy már nem szabad a bolti változatot fogyasztanom (oh, pesig az mennyire jó :) ), gondoltam egyet és elkészítettem a saját gluténmentes változatomat. Így nem kell lemondanom teljesen az egyik kedvenc kekszemről.
Ár: 900 Ft
Adag: 4 fő
Elkészítési idő: 35 perc + csoki dermedése
Hozzávalók:
-
400 g kölesliszt
-
1 csipet só
-
120 g kukoricakeménytő
-
2 tk szódabikarbóna csapott kanál
-
4 csomag vaníliás cukor
-
8 ek méz
-
2 db egésztojás - lehetőség szerint kicsi tojások legyenek
-
2 db tojássárgája
-
40 g Vémusz margarin (laktózmentes)
-
200 g étcsokoládé
-
3 tk kakaópor - ha nem csak vaníliás karikát készítünk. Amennyiben igen, a kakaópor nem kell.
Elkészítés:
A lisztet a keményítővel, a sóval, a vaníliával és a szódabikarbónával összekeverjük. Majd hozzá adjuk az olvasztott margarint, az egész tojást, a tojások sárgáját, és a mézet. Mivel én a tészta egy harmadát csokisként készítettem, így a tészta harmadát külön tálba szedtem és abba raktam három teáskanál kakaóport. A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 20 percre pihenni.
Majd a tésztát egy sütőpapíron vagy szilikon lapon, kb. 1 cm-esre nyújtjuk és szaggatóval - én kávés pohárral - kiszaggatjuk a tésztát. A közepét egy kisebb átmérőjű pohárral - én vizes palack kupakjával - kivágjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 170 fokos sütőben, légkeverés mellett 10 perc alatt készre sütjük a korongokat.
Ha teljesen meghűltek, leszedjük őket a sütőpapírról, majd olvasztott csokoládéba mártjuk az aljukat, és rácson kihűtjük őket, vagy sütőpapírra téve fejjel lefelé állítva várjuk, meg míg a csoki megszilárdul.
Megjegyzés: A recept mennyisége 32 db karikához elegendő.
Én megfeleztem az adagot, és csak az egyik feléből készültek a vaníliás karikák, a másikból pedig egyéb kekszek.