Ismètelten úgy kezdődött a történet, hogy "mit főzzek hétvégén"? És ismét azt hallottam, hogy "nem tudom", "nekem mindegy". Tulajdonképp nem is értem magam miért teszem fel a kérdést minduntalan :) No, de hiszen tudom miért... a remény hal meg utoljára, mint tudjuk. Ki tudja, hátha egyszer lesz kifejezett kívánság, ötlet, igény. :D
Éppen ezért, a mai ebéd egyszerű, de nagyszerű, ahogy mondani szokás. Nem túl sűrűn vásárolok bárányt ( főképp az ára miatt), de most úgy éreztem, kell valami újdonság, hogy ne mindig a megszokott sertés, marha, baromfi trióból válogassak.
Néha szabad engedni magunknak egy kis kényeztetést, s valami új, vagy ritkán használt alapanyag kipróbálását.
Adag: 2 fő
Ár: ~2000 Ft
Elkészítési idő: ~2 óra
Hozzávalók:
- 60 dkg bárány comb
- 3 ek magos mustár
- 1 szál rozmaring (vagy 3 tk szárított rozmaring)
- 2 tk étolaj
- 1 tk só
- 1 tk fehérbors
Hagymamártás:
- 2 nagy vagy 3 kisebb fej vöröshagyma
- 1,5 dl főzőtejszín (nálam laktózmentes)
- 1 ek barna cukor
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- Csipet chilli pehely
Elkészités:
A húst alaposan megtisztítjuk, majd a többi hozzávalót összekeverjük és alaposan bele forgatjuk a masszába a húst. Egy éjszakára frissen tartó fóliával lefedve pácolódni hagyjuk. De minimum 1-2 órát hagyjuk állni a pácban.
Másnap, vagy a pár óra letelte után, a húst elővesszük,s a hagymát felkarikázzuk, nem kell túl vékonyra, majd erre helyezzük rá a húst a páccal együtt. Ezután 200 fokos sütőbe tesszük és 10-15 percig sütjük. Majd ezután a hőfokot levesszük 180 fokra, és alufóliával lefedjük a húst, s nagyjából óránátsütjük. Természetesen aki kevésbé átsütve szereti, az kevesebb ideig süsse.
Miután megsült, hagyjuk pár percig állni. Eközben a tepsi aljában lévő hagymát, a hús szaftjával együtt össze, sózzuk, borsozzuk, egy csipet chili pelyhet szórunk bele, és egy csipet barna cukrot is keverünk hozzá. 1,5 dl tejszínnel gazdagítjuk, s az egészet újra turmixoljuk.
A húst ezután szeletekre vágjuk, s a körettel tálaljuk. Én most salátával és rizzsel tálaltam.