Egykori kedves kolleganőm felkért, hogy süssek neki zserbót az esküvőjêre.
Ezen felbuzdulva készítettem előbb magunknak "mentes" zserbót, csak úgy gyakorlásképp.
A recept a nagymamámtól maradt anyura, majd most rám. Ên a magam mentességeihez igazítottam, de az alapok nem változtak :)
Adag: 8-10 fő
Ár: 1200 Ft
Elkészítési idő: 1 óra, plusz a kelesztés és a hűtês ami lehetőség szerint egy éjszaka legyen
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg gluténmentes lisztkeverék (én Nutriefree sütemény lisztet használtam)
- 3 evőkanál porcukor
- 25 dkg margarin (nálam Vénusz margarin, ez laktózmentes)
- 4 ek laktózmentes tej
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 20 dkg cukor
- 25 dkg darált dió
- 2 csomag vaníliás cukor
- barack lekvár (nálam házi baracklekvár)
- pici rum
Csokimázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 3 ek fekete kávé
- 1 ek kakaópor
- 5 dkg margarian (Vénusz)
- 10 dkg 60% feletti étcsoki
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, egy kis cukorral.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzá adjuk a porcukrot, az egész tojást ês a tojások sárgáját, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt is. Mindezt alaposan összegyúrjuk, és négy cipót formázunk belőle.
Picit állni hagyjuk, közben elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, és összekeverjük a cukrokkal és ezt is négy közel egforma mennyiségre osztjuk.
A cipókat tepsi méretűre nyújtjuk, (én most a szokásos, a tűzhelyhez kapott tepsivel dolgoztam), majd smegkenjük a tésztát baracklekvárral( ne spóroljunk vele) majd megszórjuk dióval (ezzel is lehetünk bőkezűek), és meglocsoljuk egy kevéske rummal. Ezután következik a következő lap, és újra jön az előbbi folyamat. Lekvár, dió, rum. Az utolsó lap ráborítása után, egy órát hagyjuk a tepsiben kelni.
Mikután letelt az egy óra, s szépen megnőtt a sütink, betoljuk az előmelegített 180 fokos sütőbe, és 30 perc alatt kislángon készre sütjük. Eközben elkészítjük a csokimázat a tetejére.
A margarint megolvasztjuk, hozzá keverjük a csokit, porcukrot, a kakaót és a feketekávét. Megvárjuk míg picit kihűl, ez épp annyi időt vesz igénybe, míg a zserbó megsül, és kicsit az is kihűl. Amikor a csokimáz is és a zserbó is picit meghűlt, ráöntjük a süti tetejére, elsimítjuk, és hűvös helyen (hűtőben vagy kamrában) hagyjuk megszilárdulni a csokit. Hagyjuk állni eg éjszakán á, hogy az ízek összeêrjenek. Másnap szeleteljük.
Ez a süti nagyon sokáig eláll, és tapasztalatból mondhatom, hogy az utazást is jól bírja :D