Ezt a finomságot, persze sokkal profibb módon egy pici Francia városka közelében, egy étteremben kóstoltam először. Nagyon ízletesnek találtam, s máris elkezdett járni az agyam, hogyan lehetne picit speciálissá tenni. Így született meg ez a változat, mely természetesen eredeti francia reblochon sajtból készület. Természetesen az itthon kapható camambert sajtok is kiválóak lehetnek az étel elkészítéséhez.
Hozzávalók:
- 200 g reblochon sajt (vagy jobb minőségű camambert sajt)
- 0,5 kg burgonya
- 1 nagy vöröshagyma
- 3 dl főzőtejszín (laktózmentes)
- 15 dkg kockázott bacon szalonna
- vaj
- só, bors
Elkészítés:
A krumplit sós vízben félig megfőzzük, majd kb 2 cm vastagon felkarikázzuk. Míg a krumpli fő, az apróra vágott hagymát vajon megdinszteljük, majd rátesszük a bacon kockákat s zsírjára pirítjuk. Ezután a krumplit egy hőálló edénybe rétegezzük, s erre rászedjük a hagymás bacont, majd ismét krumpli jön azután ismét bacon, amíg el nem fogy. A tejszínt sózzuk, borsozzuk, és leöntjük vele a krumplit. Hosszában felvágjuk a sajtot, nagyjából 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle, és így helyezzük a krumpli tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, míg a sajt szépen meg nem pirul.