Mivel "baba buliban" voltunk, így nem is készülhetett volna bármilyen egyéb torta, mint amolyan igazi babás tortát. Az ízre most is csokis volt, hiszen a csokitortával nem igazán lehet mellé lőni, a díszítés pedig minden alkalommal is lehet akár más és más. Ez esetben ehér és rózsaszín fondant volt a befutó.
Hozzávalók tekintetében sem tér el a korábban már lejegyzett csokitortától.
Csupán a ruházata más egy picit ennek a finomságnak.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 8 egész tojás
- 8 evőkanál liszt (nálam Nutrie Free dolci)
- 8 evőkanál porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- pár csepp citromlé
- ételfestékek a kívánt színben (nálam most sárga, kék, piros színek voltak)
Krémhez:
- 0,5 liter tej (nálam laktózmentes)
- 1 csomag csokis puding por ( gluténmentes)
- 1 tábla étcsoki
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
Elkészítés:
A krémhez a puha vajat a cukorral habosra keverjük és félre tesszük. A tejet összekeverjük a pudingporral, és sűrűre főzzük. De tényleg nagyon sűrűre. Mikor már azt hinnénk, hogy vége, hogy odaégett, hogy amolyan forrón is megáll benne a kanál, így dobhatom ki a kukába, na akkor jó. Mikor kissé már kihűlt, bele reszeljük az étcsokit a masszába és jól összeforgatjuk, majd megvárjuk míg teljesen kihűl. Amikor ez megtörtént a vajas krémet összeforgatjuk a csokis pudinggal, s míg a tésztával foglalkozunk, addig a krémet hűtőbe tesszük.
A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy pár csepp citromlé (esetleg csipet só) segítségével. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral, majd a lisztet sütőporral összekeverjük és kanalanként a sárgájához adjuk, folyamatos keverés mellett természetesen. Ezeket a folyamatokat nyugodtan végezhetjük robotgép segítségével. Amikor sűrű masszát kapunk, óvatosan hozzá forgatjuk a felvert habot, ezt azonban már fakanál, vagy szilikon lapát segítségével tegyük, hogy a hab ne örjön össze.
Amikor a tészta készen van, osszuk négy (vagy ahány színt terveztünk) közel egyenlő részre, s cseppentsünk bele a tészta adagokba egy - egy evőkanál (vagy amennyiben halványabb színt szeretnék, csak egy - két csepp)kívánt színű ételfestéket. Majd jól keverjük el bennük, vigyázva, hogy a hab még mindig ne törjön össze, ha egy mód van rá.
Kivajazott tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük a tésztát, melyet tűpróbával tudjuk ellenőrizni valóban megsült-e.
Miután a további színeket is kisütöttük, s hagytuk kihűlni, a krémmel kenjük meg a torta lapok közét, majd a torta külsejét is. Erre kerül rá a kinyújtott fondant. Melyet szilikon lapon a kívánt méretűre, s 3-5 mm vastagságúra nyújtunk. S a sodrófa (nálam ez is szilikonból készült) segítségével helyezzük a torta tetejére, majd egyengessük el rajta, hogy szépen illeszkedjen a tortára.
Ebben az esetben a díszítés egy cumi, s két lábacska volt, melyet szintén fondantból formáztam meg, plusz pár apró kis golyócska a fenti színekből gyártva, s egymás után felváltva elhelyezve a torta körül.
Megjegyzés:
- A fondantot, marcipánt, cukormasszát minden esetben "frissen" kell formázni, mert utólag már keményre kötnek, s nem lehet őket átalakítani, hozzá tenni, elvenni belőle, stb.
- Amennyiben nincsen szilikon lapunk a nyújtáshoz, porcukorral megszórt deszkán nyújtsuk ki, úgy nem fog ráragadni a deszkára.
- Egy 26 cm-es torta formához én egy fél kg-os fondant tömböt szoktam használni. Ebből ki kell jönnie a borításnak és a díszítésnek is.