Adag: 2-4 fő
Elkészítési idő: 45 perc+ kelesztés
Ár: 1200 Ft
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt (Shär gluténmentes kenyér liszt)
- fél csomag élesztő
- 2 evőkanál tejföl
- 2 tojás
- 1 dl tej az élesztőnek + amennyit felvesz a tészta
- csipet só
- csipet cukor
- csipet bors
Töltelék:
- 15 dkg töpörtyű apróra vágva, vagy ledarálva
- 10 dkg foghagymás kecskesajt
- Kevés tejföl
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Közben a lisztet a sóval, borssal elkeverjük, hozzá adjuk a két tojást, s mikor az élesztő felfutott az is. Két evőkanál tejfölt adunk még az egyveleghez, s annyi tejet amennyit a tészta felvesz, de nem lesz túl ragacsos. Jól összedolgozzuk a tésztát, s meleg helyen legalább fél órán át kelesztjük, míg a duplájára nem dagad.
Közben ledaráljuk, vagy apróra vágjuk a töpörtyűt, s a sajtot is felszeleteljük vékony szeletekre.
Ha a tészta megkelt, kb. két cm vastagságúra nyújtjuk és 10x10 cm-es kockákat vágunk belőle. A kockákat vékonyan megkenjük tejföllel, majd mindegyik közepébe helyezünk egy kevés tepertőt illetve pár csík sajtot, s szépen összehajtogatjuk a tésztát, vigyázva, hogy ne folyjon ki a töltelék. A széleket villával lenyomkodjuk, a bucik tetejét megkenjük felvert tojással és kizsírozott tepsibe helyezzük őket. Majd közepes lángon pirosra sütjük a batyukat.