Marhahús leves velős csonttal
2016. április 10. írta: Ízvilágom

Marhahús leves velős csonttal

Mi legyen az ebéd, mi legyen az ebéd...

Hétvége van, ismét hűvösebb van, hát valami forró levesre vágytam. De a szimpla csirke vagy sertés húslevessel már tele van a padlás. � Gondoltam egye kukac, legyen marhahús. Azt úgysem minden nap eszik az ember lánya, viszont a belőle készült finomság átjárja minden porcikánkat. Kiadós, akár önmagában is megállja a helyét ( már ha valaki olyan kis étkű,mint én), nem is olyan vészesen drága, viszont igen idő igényes. Cserébe isteni finom!

Adag: 2-4fő

Ár:  ~1500 Ft

Elkészítési idő: 3 óra

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg marha szegy ( vagy lábszár)
  • 2 velős csont (közepes méretű)
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehér répa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 kis cikk kelkáposzta
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej karalábé
  • 1 kis fej zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4-6 szem egész bors
  • só ízlés szerint
  • ételízesítő

 

Elkészítés:

A húst és a csontot, jó alaposan, bő vízben megmossuk, majd egy méretes fazékba rakjuk. Én most a marha szegyet egészben hagytam benne. Annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi. Nálam ez majdnem 2 liter volt. Kevés sóval megszórjuk és hagyjuk főni. A legalacsonyabb lángon, közepes gázrózsán, lassan, türelmesen tegyük ezt. Míg az első forrásra várunk, megtisztítjuk a zöldségeket, felszeleteljük őket. Persze tűzhelye válogatja, de nálam közepes gázrózsán, legalacsonyabb lángon, nagyjából 45 percet vett igénybe, hogy delforrjon a víz. 

Amikor az első forrás megvolt, lehabozzuk a levest, majd a hagymát és fokhagymát egészben, a répákat, zöldséget, karalábét, zellert darabolva a leveshez adjuk. Ekkor mehet a lábasba a bors, az ételízesítő, esetleg ha úgy ítéljük, még egy kevés só. Ezután szintén alacsony lángon főzzük még egy órán át, majd ha ez letelt, hozzá adhatjuk a kelkáposztát is. Egészen addig kell főzni ezután míg minden szépen megpuhul. Körülbelül egy újabb órára, 45 percre kell számítani. Közben persze kóstoljuk meg a levet, hogy az ízesítés megfelel -e, vagy segítenünk kell még egy picit. 

Amikor elkészült, vigyázva, hogy ne törjön össze, egy tányérra halmozzuk a zöldségeket, s egy másikra a húst és a csontokat. A leves levét egy szűrőn átszűrjük, s úgy tálaljuk. 

Cérnametélttel tálaljuk. A leves elfogyasztása után a húst tormával és/vagy mustárral kínáljuk. Persze ízlés szerint a levesbe is bele kerülhet. � Főképp ha darabokra vágtuk a húst, s pl lábszárból készült a levesünk.

image_45.jpegimage_46.jpeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr818583714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2016.04.11. 10:57:25

Pedig kell bele ételízesítő, én pl. só helyett azt használom. Mondjuk én külön-külön főzöm, vagy marhahús, vagy csontleves. A jó velős csonthoz nem árt egy ismerős hentes, mert általában a két végét árulják csak, valamint pirítós kenyér és fokhagyma az elfogyasztásához.

Ízvilágom 2016.04.11. 15:09:23

Az ételízesítő opcionális :) Mindenkinek a saját szájíze szerint :)

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.04.12. 12:15:26

Ételízesítő semmibe nem kell, főleg nem egy húslevesbe. Három óra szerintem kevés egy szeghez, kell ahhoz négy vagy öt óra is. Én az első forrás után a húst és a fazekat lemosom. A zöldségeket pedig keménységük szerint teszem bele, hogy a végére minden pont jó legyen.

Ízvilágom 2016.04.12. 12:35:27

Szintén azt tudom mondani, hogy egyéni ízlés dolga, hogy ki mint tesz a levesébe :) Ha te nem szereted nem teszel bele :) Mindenki maga dönti el, senki fejéhez nincs pisztoly tartva ételízesítő ügyben. No és a forrás utáni folyamat is egyénenként eltérhet. Ki mit szeret. ki mit szokott meg. A főzés ideje is attól függ, mekkora darabokra van vágva a hús, természetesen nagyobb darabnál tökéletesen igaz, hogy hosszabb a főzés ideje :)

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.04.12. 13:25:54

Bizony, a húslevest fűszerezni kell, de nem ételízesítővel (ízfokozók, tartósítószerek stb.), hanem fűszerekkel. Itt elsősorban a sáfrány, ha nincs, sáfrányos szeklice, főleg a szín miatt, valamint a zöldfűszerek csomóba kötve. Ezek közül a legfontosabb a zellerlevél, de követi a kakukkfű, rozmaring, csombor, tárkony vagy babér stb., kizárólag ízlés szerint.
A zöldségek mellé nem árt egy közepes krumpli, egy ujjnyi gyömbér, 1-2 fej gomba, paprika csumája mag nélkül (ha már főztünk, biztosan maradt valahol, én pl. lefagyasztom, és azt használom).
És a vágott petrezselymet már szinte csak a tányérban szabad hozzáadni.
Hát ennyi jut elsőre eszembe. Hja, egy egyszerű húsleves is komoly dolog!

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.04.12. 14:12:56

@Virág Kata: Csaknem elfelejtettem. A húsleves főzési ideje nem a hús puhulásáról szól, hanem az íz kifővéséről. Ehhez szükséges a megfelelő hús (kissé mócsingos lábszár vagy szegy) és min. 3 óra.

Ízvilágom 2016.04.12. 18:37:29

@Rézfánfütyülő fűzangyal: Mindezzel aki főz azt hiszem ugyanúgy tisztában van ahogyan Te is

Cormorant 2016.04.13. 13:41:17

Én a húslevest két napon keresztül készítem (péntek estétől vasárnap délig), éjjelenként hagyom kihűlni, összesen min. 10-12 órán keresztül. Soha nem hagyom felforrni, csak a bugyogás közelébe engedem. A vizet 2-3 óránkét pótlom.
A zeller szár (külföldön élek, itt nincs zellerlevél, de az az igazi), petrezselyem zöldje, vöröshagyma, illetve a teafilter tele borssal, borókabogyóval, fokhagymával és zsályával (feleségem kedvence) végig benne van. Ugyanígy benne van egy nagy TV paprika és egy nagy paradicsom (ízt és színt is ad). Minden atomjaira szétfő, alig tudod kiszedni a zöldséget, mert ha alányúlsz, szétterül a kanálon. Ez a főzés alatt nem látszik, ugyanis a víz szinte nem mozog és így minden egyben marad, lebeg a vízben. A végén kiszedek mindent, a velős csontot és tiszta húst kivéve mindent kidobok. Most jöhetnek a zöldségek, sárga- és fehérrépa, zeller egyben. Szintén forralás nélkül főzöm még pár órát. Majd kiszedem a húst és a zöldségeket és innentől hangulat kérdése. Vagy üresen megiszom a levest és külön eszem a zöldséget, illetve a húst mustárral, tormával, vagy beledarabolom őket a levesbe.

Nekem a húsleves nem étel, hanem program, de a végeredmény kárpótol az időért. Havonta legalább egyszer elkészítem még soha nem untam meg :)
Ez nem étel, hanem gyógyír, ami vérré válik! Csak türelem kérdése!

Ételízesítő? Izfokozó? Huhhhhhh, a hideg kiráz a gondolatától is!

"Rézfánfütyülő fűzangyal" írta, hogy: "A húsleves főzési ideje nem a hús puhulásáról szól, hanem az íz kifővéséről". Igaz, a főzési időt kicsit alábecsülte :)
Ez így van, szó szerint!!!

Jó étvágyat!!!
süti beállítások módosítása