Mi legyen az ebéd, mi legyen az ebéd...
Hétvége van, ismét hűvösebb van, hát valami forró levesre vágytam. De a szimpla csirke vagy sertés húslevessel már tele van a padlás. � Gondoltam egye kukac, legyen marhahús. Azt úgysem minden nap eszik az ember lánya, viszont a belőle készült finomság átjárja minden porcikánkat. Kiadós, akár önmagában is megállja a helyét ( már ha valaki olyan kis étkű,mint én), nem is olyan vészesen drága, viszont igen idő igényes. Cserébe isteni finom!
Adag: 2-4fő
Ár: ~1500 Ft
Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók:
- 50 dkg marha szegy ( vagy lábszár)
- 2 velős csont (közepes méretű)
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehér répa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 kis cikk kelkáposzta
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej karalábé
- 1 kis fej zeller
- 1 csokor petrezselyem
- 4-6 szem egész bors
- só ízlés szerint
- ételízesítő
Elkészítés:
A húst és a csontot, jó alaposan, bő vízben megmossuk, majd egy méretes fazékba rakjuk. Én most a marha szegyet egészben hagytam benne. Annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi. Nálam ez majdnem 2 liter volt. Kevés sóval megszórjuk és hagyjuk főni. A legalacsonyabb lángon, közepes gázrózsán, lassan, türelmesen tegyük ezt. Míg az első forrásra várunk, megtisztítjuk a zöldségeket, felszeleteljük őket. Persze tűzhelye válogatja, de nálam közepes gázrózsán, legalacsonyabb lángon, nagyjából 45 percet vett igénybe, hogy delforrjon a víz.
Amikor az első forrás megvolt, lehabozzuk a levest, majd a hagymát és fokhagymát egészben, a répákat, zöldséget, karalábét, zellert darabolva a leveshez adjuk. Ekkor mehet a lábasba a bors, az ételízesítő, esetleg ha úgy ítéljük, még egy kevés só. Ezután szintén alacsony lángon főzzük még egy órán át, majd ha ez letelt, hozzá adhatjuk a kelkáposztát is. Egészen addig kell főzni ezután míg minden szépen megpuhul. Körülbelül egy újabb órára, 45 percre kell számítani. Közben persze kóstoljuk meg a levet, hogy az ízesítés megfelel -e, vagy segítenünk kell még egy picit.
Amikor elkészült, vigyázva, hogy ne törjön össze, egy tányérra halmozzuk a zöldségeket, s egy másikra a húst és a csontokat. A leves levét egy szűrőn átszűrjük, s úgy tálaljuk.
Cérnametélttel tálaljuk. A leves elfogyasztása után a húst tormával és/vagy mustárral kínáljuk. Persze ízlés szerint a levesbe is bele kerülhet. � Főképp ha darabokra vágtuk a húst, s pl lábszárból készült a levesünk.