Alma kompót
2024. augusztus 24. írta: Ízvilágom

Alma kompót

img_20240823_131404.jpgAz idei évben mint mindenki láthatja úton útfélen, mindenhol olyannyira sok gyümölcs terem, hogy a fák ágai roskadoznak, sok helyen letörnek a gyümölcsök súlya alatt.

Szép mennyiségű alma is beérett már, ezért már most készülhetett a kamra polcaira egy kevés alma kompót is.

Hozzávalók

  • 2 kg alma (pucolva) 
  • 1 citrom leve
  • 0.5 kg cukor (én most szirup cukrot használtam)
  • 2-3 db fahéj
  • 5-8 szem egész szegfűszeg
  • 1 kk citromsav
  •  1,3 liter víz 

Elkészítés :

Az almákat megpucoljuk, kicsumázzuk, negyedekre vágjuk, és citromos vízbe rakjuk,hogy meg ne barnuljanak. Egy rövid időre, tényleg csak maximum 3-5 percre forró vízbe dobjuk őket, majd leszűrjük s hideg vízbe rakjuk őket. 

Az 1,3 liter vízhez hozzá adjuk a cukrot, a szegfűszeget s a fahéjat, s összeforraljuk (fűszeres szirupot főzünk). Amikor felforrt adunk hozzá egy késhegynyi nátrium benzonátot (elhagyható ha rövid időn belül felhasználjuk a kompótot) és egy kávéskanál citromsavat.

Fertőtlenített befőttes üvegekbe rakjuk az almákat, s még forrón rájuk kanalazzuk a szirupot. Majd befőző fóliával lefedjük(elhagyható) erősen rátekerjük az üvegek tetejét, majd pár percre fejre állítjuk az üvegeket. Ezután még forrón egymás mellé állítjuk őket, s jól bebugyoláljuk az üvegeket törölközőbe vagy takaróba (dunaztba rakjuk), s így hagyjuk kihűlni őket. img_20240823_131404.jpgimg_20240823_131427_edit_384663544653804.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr1118472725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása