Az idei évben mint mindenki láthatja úton útfélen, mindenhol olyannyira sok gyümölcs terem, hogy a fák ágai roskadoznak, sok helyen letörnek a gyümölcsök súlya alatt.
Szép mennyiségű alma is beérett már, ezért már most készülhetett a kamra polcaira egy kevés alma kompót is.
Hozzávalók:
- 2 kg alma (pucolva)
- 1 citrom leve
- 0.5 kg cukor (én most szirup cukrot használtam)
- 2-3 db fahéj
- 5-8 szem egész szegfűszeg
- 1 kk citromsav
- 1,3 liter víz
Elkészítés :
Az almákat megpucoljuk, kicsumázzuk, negyedekre vágjuk, és citromos vízbe rakjuk,hogy meg ne barnuljanak. Egy rövid időre, tényleg csak maximum 3-5 percre forró vízbe dobjuk őket, majd leszűrjük s hideg vízbe rakjuk őket.
Az 1,3 liter vízhez hozzá adjuk a cukrot, a szegfűszeget s a fahéjat, s összeforraljuk (fűszeres szirupot főzünk). Amikor felforrt adunk hozzá egy késhegynyi nátrium benzonátot (elhagyható ha rövid időn belül felhasználjuk a kompótot) és egy kávéskanál citromsavat.
Fertőtlenített befőttes üvegekbe rakjuk az almákat, s még forrón rájuk kanalazzuk a szirupot. Majd befőző fóliával lefedjük(elhagyható) erősen rátekerjük az üvegek tetejét, majd pár percre fejre állítjuk az üvegeket. Ezután még forrón egymás mellé állítjuk őket, s jól bebugyoláljuk az üvegeket törölközőbe vagy takaróba (dunaztba rakjuk), s így hagyjuk kihűlni őket.