Burgonyakrém leves kolbász chipssel
2023. december 03. írta: Ízvilágom

Burgonyakrém leves kolbász chipssel

img_20231203_102619.jpgA krumpli levest alapvetően is szeretem, de most, hogy megérkeztek a hideg, bekuckózós napok, amikor mi sem esik jobban, mint egy forró, krémes, sűrű leves. Amit nem baj, ha villám gyorsan össze lehet dobni. Így született az én téli burgonya leves változatom. 

Ez a leves éppen ilyen. Továbbá gluténmentes, laktózmentes, szívmelengető, finom.

Gyakorlatilag alig pár alapanyagból elkészíthető. 

Hozzávalók:2-3 főre

  • 3 db közepes krumpli
  • 2 szeletke húsos szalonna (vagy bármilyen otthon lévő szalonna) 
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej lila hagyma (elhagyható, de nekem megmaradt és nem akartam kidobni) 
  • 1 liter húsleves alaplé (zöldség, csirke, marha bármi jó. Akinek nincs alapleve, leveskockát is használhat, azzal is tökéletes) 
  • 1 ek zsír
  • 1 kk kurkuma (elhagyható) 
  • Só ízlés szerint
  • 1 csipet vegeta
  • 0.5 csokor petrezselyem zöld 
  • 2 púpos evőkanál laktózmentes tejföl
  • 1 ek gluténmentes liszt
  • Kevés kolbász karika, vagy szeletelt kolbász 

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, s sós vízben 1-2 babérlevéllel együtt puhára főzzük. A szalonnát egészen apró kockákra vágjuk, s kevés zsíron megpirítjuk. Ehhez kerül a szintén apróra vágott hagyma, amit megdinsztelünk. Majd ehhez jön a zúzott fokhagyma, amit szintén pár percig dinsztelünk. Majd rászórjuk a lisztet, s folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a tejfölt, s ezt felöntjük szintén folyamatos keverés mellett a húsleves alaplével. Ekkor ízesítjük a fűszerekkel. 

Ekkor kerül bele a főtt burgonya, ami ekkorra már puhára főtt, valamint az aprított petrezselyem. 

Az egészet együtt további kb. 10 percig folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.

A kolbász karikákat serpenyőben megpirítjuk, s a leves tetejére morzsoljuk. img_20231203_102619.jpgimg_20231203_102643.jpgimg_20231203_102631.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr4618272663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása