Jutalomfalat, avagy Húsos - Burgonyás "kutyakeksz"
2023. november 01. írta: Ízvilágom

Jutalomfalat, avagy Húsos - Burgonyás "kutyakeksz"

img_20231031_144737.jpgA mai recept egy emberi és állati fogyasztásra is alkalmas nasi, azonban most csak a kis kedvenc kapta a belőle készült falatokat. 

Többféle módja lehet a maradék felhasználásnak, ki saját fogyasztásra hasznosítja, ki kidobja, én most a négylábú kis kedvenc számára készítettem motivációs falatokat. 

Mivel az alapanyagok külön külön is az emberi fogyasztásra alkalmasak, akár mi magunk is elfogyaszthatnánk, de ez most kifejezetten a mi kis szélvész, energiabombánknak készült, amolyan jutalom falatként. 

Nyilván ezek a falatok nagyobbak mint a boltban kapható nasik, de annyi baj legyen. Ahogy az ebet ismerem, nem fog megsértődni emiatt. 

Hozzávalók:

  • Kb 100 g (közepes méretű) burgonya  
  • 1 egészen pici fej fokhagyma (kis mennyiségben az ebeknek is vértisztító, egészségmegőrző hatású) 

  • 1 szelet (se nem óriási se nem pici szelet) maradék rántott hús  - ez lehet bármilyen hús, de nálam most épp ezt volt szükséges menteni
  • 2 tk disznózsír
  • 2 ek. burgonyapehely (lisztet is rakhatunk bele, de én a GM lisztet nem akartam felhasználni ehhez) 

  • 1 db közepes méretű nyers tojás 

 

Elkészítés:

A hozzávalókat egy késés aprítóba rakjuk, jól összeaprítjuk, majd egy szilikon lapát segítségével átforgatjuk. Szilikon formákba helyezzük a kapott masszát (én a shien oldaláról kb 200 Ft-ért szereztem be egy tappancs és csont formájú szilikon formát), s 170 fokon 30 percig sütjük. Érdemes jól kiszárítani a kis falatokat, ezért a 35 perc után kivesszük őket a sütőből, hogy ne égjenek meg. S miután a maradékot is ugyanígy megsütöttük, egy tepsiben, 50 fokra még 1.5 órára visszarakjuk őket a sütőbe, hogy minden nedvesség párologjon el belőlük, száradjanak ki, de ne süljenek tovább. 

A kutya kekszeket ha hússal készítjük, akkor 3-5 nap alatt adjuk oda a kutyának, s tároljuk jól szellőző helyen, pléh dobozban vagy szövet zacskóban, de mindenképp hűtőben. Ha többet készítettünk fagyasszuk le, s amikor szükséges olvasszuk ki s adjuk a kedvencünknek. A tárolásra mivel ezek a kekszek ellentétben a bolti társaikkal nem tartalmaznak tartósítószert, kiemelten figyeljünk. 

A következő alkalommal, úgy tervezem, hogy inkább a zöldségek lesznek nagyobb arányban a készülő kekszben, hiszen a levesekből van, hogy azok is megmaradnak. S mert a mi kutyánk eddig is kapott húslevest zöldségekkel, vagy bármilyen számára is fogyasztható főtt ételt, így biztos vagyok benne, hogy ezt, s az ezután készülő jutalom falatokat is imádni fogja.

Hogy ki mivel eteti a kis kedvencét egyéni döntés. Van aki a bolti kész ételekre esküszik, van aki a nyers ételre, van aki saját maga készíti az eb ételét. Mindenki saját belátása, s a kedvence esetleges érzékenysége vagy igényei alapján, s a saját lehetőségeihez mérten választhat. 

A most készülő kis falatok hirtelen felindulásból készültek, azonban így az eb is jól járt és a maradék is felhasználásra került, s a hirtelen jött szabadidőmet a megszokott kreatív módon töltöttem el. img_20231031_100757.jpgimg_20231031_101102.jpgimg_20231031_144734.jpgimg_20230611_140050_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr5718247823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása