Egy kis trükk és máris kész a vega, vegán, gluténmentes, laktózmentes sajt szósz. Amit akár tésztára rakva, akár húsok mellé, akár zöldségekhez, vagy tortilla chipshez mártogatósként kiváló opció lehet.
Az íze nyilván sosem lesz olyan, mint egy hagyományos sajt szósznak, de azoknak akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, ez is egy opció lehet a sajt szósz kiváltásra.
Hozzávalók:
- 4 ek. sörélesztő pehely
- 2 ek. mustár
- 1 csipet frissen őrölt fekete bors
- 1-2 csipet só (ízlés szerint)
- 1 dl növényi tejszín
- 1 csokor petrezselyem
- 1 szál újhagyma zöldje
- 1 csipet cukor (tényleg csak egy csipet)
- 1 kk. citromlé
Elkészítés :
Az összetevők közül a hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, majd a többi hozzávalóval együtt rakjuk egy kis lábosba, s forraljuk össze, míg egynemű szószt nem kapunk.
A mustár ízének erősségétől függ majd a szósz pikánssága. Érdemes kevésbé erős, savas típust választani.
A sörélesztő pehely egy kiváló alapanyag, mely biztosítja a sajtos ízvilágot. Véleményem szerint nem is rossz, így elsőre.