Mostanában kedvelem a vegetáriánus ételeket. Valamiért a szervezetem nem igényli a hús fogyasztást. Ezért nem csak gluténmentes, laktózmentes, de vegetáriánus ételek készülnek nálam mostanság. Úgy, mint például ez a végtelenül egyszerű ebéd.
Hozzávalók: 2 főre
A salátához:
- 20 dkg reszelt lila káposzta
- 2 szál sárgarépa karikára vágva
- 10 dkg feta sajt kockára vágva
- fél csokor petrezselyem aprítva
- fél kígyóuborka kockákra vágva
- 2 db paradicsom kockára vágva
- só
- fekete bors
- olíva olaj
- csipet római kömény
Karalábés cukkini tócsnihoz:
- 1 db nagyobb zsenge karalébé
- 1 közepes méretű cukkini fele, vagy egy egész kisebb cukkini
- 1 közepes krumpli
- só
- bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 1 csipet szerecsendió
- 3-4 ek zabpehelyliszt (lehet kevesebb, lehet több, amennyit felvesz)
- kevés olaj vagy kókuszolaj a sütéshez (én most utóbbit használtam)
Sárgarépa pesto, korábban már leírt recept szerint
https://izvilagom.blog.hu/2021/03/14/pesto_sargarepa_zoldbol
Elkészítés:
A tócsnihoz a krumplit, karalábét és cukkinit lereszeljük és megsózzuk, majd hagyjuk egy pár percig, míg levet ereszt, s a só megízesíti a zöldségeket. Ezután jól kinyomkodjuk a reszeléket, s hozzá adjuk a tojást, a további fűszereket és a lisztet. Ha kevéssé nyomkodjuk ki a zöldségeket, és/vagy nagyobb a tojás melyet használunk, akkor több lisztet fog felvenni a keverék. Lágy, de formálható állagot kell kapjunk. Ezután tenyérnyi pogácsákat készítünk, s kevés olajon serpenyőben vagy olaj szóróval lefújva sütőben kisütjük. Utóbbi megoldással kevesebb zsiradék szükséges a sütéshez.
Amíg a tócsni sül, elkészítjük a salátát. Ez végtelenül egyszerű folyamat, mert az összes hozzávalót megtisztítjuk, felaprítjuk, vagy reszeljük, és egy nagy tálban fűszerezzük, s meglocsoljuk kevés olíva olajjal.
A pestot pedig kevéssé krémesre készítjük úgy, hogy a korábbi receptben leirt dió (vagy mogyoró, vagy kesudió, mandula, bármi használható) mennyiségét és a sörélesztő mennyiségét minimálisan csökkentjük, s ezzel valamivel formázhatóbb masszát kapunk.