A polenta igazán gazdaságos, gyors, kiadós és ma már retrónak számító étel. Akár sósan, akár édesen elkészíthető.
Nem mellesleg ez is egy amolyan megúszós kaja kategória, hiszen villámgyorsan elkészül.
Én most egy édes változatot hoztam.
Hozzávalók:
- 1 bögre kukoricadara (2 dl)
- 1,5 bögre víz
- 1 bögre tej (nálam laktózmentes)
- 1 csipet só
- 2,5 ml folyékony édesítőszer (cukor is használható természetesen)
- 250 g túró (nálam laktózmentes)
- 1,5 dl tejföl (nálam laktózmentes)
- 1 tojás sárgája
- 2 ml folyékony édesítőszer
- 1 db alma
- kevés méz
- vanília fagyi (nálam laktózmentes)
- gyümölcs lekvár
Elkészítés:
A potentát egy edénybe rakjuk, felöntjük a tejjel és vízzel, csipet sót és 2,5 ml édesítőt adunk hozzá és sűrűre főzzük. Épp, mint mikor tejbegrízt készítünk. Se túl kemény se túl lágy ne legyen. Amikor már megfőtt a kukoricadara, egy kivajazott tepsibe rakjuk, és hagyjuk kissé kihűlni.
A túrót összekeverjük a tojássárgájával, édesítőszerrel és a tejföllel, majd a már kihűlt polenta tetején eloszlatjuk.
Egy almát megmosunk, és hajszál vékony szeleteket vágunk belőle. Én ezt kézi gyaluval oldottam meg. Az almaszeleteket a túró tetejére helyezzük s egy 170 fokos sütőbe kb. 20 percig sütjük. Ekkor az almaszeletek tetejére 1 evőkanál mézet csurgatunk, s további 10 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, s megvárjuk, míg kihűl.
Gyümölcslekvárral, és vanília fagyival tálaljuk. De ezek nélkül is kellőképpen szaftos.