Mivel a tofu alapjába véve íztelen, szagtalan, jellegtelen ezért fontos, hogy bőségesen legyen ízesítve. A tofut nem olajos, hanem savas pácban szokás ízletessé tenni. Szójaszószos, citromos, vagy akár ecetes pácban szokás ízletessé tenni.
Én most citromos pácban készítettem el, hogy az íze friss legyen.
Hozzávalók:
- 175 g barna rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 egész tojás
- 1 tk koriander (vagy a legjobb egy csokor friss koriander)
- 1 csokor póréhagyma zöldje
- 1 marék tökmag
- 2 apró chilli karikára vágva
- 150 g tofu
- 1 lime leve
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk füstölt paprika
- 1 kk fekete bors
- 1 tk só
- 1 marék petrezselyem
- 1 ek. méz
Elkészítés:
Először a tofut készítjük el.
Egy tálban keverjük össze a lime levet, a fokhagymát és a füstölt pirospaprikát, apróra vágott petrezselymet, a mézet. Adjuk hozzá a kockára vágott tofut, majd sózzuk, borsozzuk. A pácot öntsük egy zárható műanyag zacskóba, zárjuk le, rázzuk össze, hogy mindenhol érje a pác. S szobahőmérsékleten hagyjuk állni minimum 1 órát.
Közben a rizst rakjuk fel főni sós vízben, aprítsuk fel a vöröshagymát hosszú vékony szeletekre, a a fokhagymát is vékony szeletekre.
Ezután a tofut öntsük egy felhevített wok serpenyőbe, melybe kevés olajat raktunk, s süssük a kérgét pirosra. Ugyanezt megtehetjük egy sütőpapírral kibélelt tepsiben is.
Amikor a rizs megfőtt, öntsük le róla a vizet, csepegtessük le és adjuk hozzá a wokban sülő tofuhoz, amihez hozzá adjuk az aprított zöldségeket, a tökmagot és a chili karikákat, s a végén a felvert tojást, gyors mozdulatokkal összekeverjük, és még forrón tálaljuk.