Vadas nyúlból
2020. február 29. írta: Ízvilágom

Vadas nyúlból

img_20200229_182054.jpgOké, oké, most biztosan kapok majd hideget és meleget is. Mert hát ugye szegény cuki nyuszi... De legyünk őszinték! A kiscsibe, meg a kiskacsa és a kismalac, de a barika is milyen cuki már! Mégis megesszük őket! És én a vadast, mindig a nyúllal kötöttem össze. Ez gyaníthatóan a gyerekkorom étkezéseivel kötöm össze, s persze idővel nálunk is marhahússal készült a vadas, de mégis, ha már hozzájutok a nyúlhúshoz, akkor miért is ne készíthetném el az idealizált húsból ezt a fog zást. 

Adag: 4 fő

Hozzávalók: 

  • 1 kg nyúlhús (én a hátsó combhúst, a gerincet és a bordákat használtam fel)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 3 nagy sárgarépa
  • 1 kicsi zeller
  • 10 dkg füstölt szalonna ( én most a Széles húsüzlet Bio Füstölt Főtt Hasaszalonnáját használtam) 
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 8-10 szem egész fekete bors
  • 8-10 szem borókabogyó
  • 4-6 db babérlevél
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál mustár
  • fél citrom leve
  • 2 dl tejföl (nálam laktózmentes)

Tálaláshoz: 

  • tészta (nálam gluténmentes) vagy zsemlegombóc (szintén gluténmentes) ízlés szerint

Elkészítés:

A szalonnát kockára vágjuk, s amikor a szalonna megpirult, rádobjuk a megpucolt és feldarabolt zöldségeket, felöntjük a borral, s a legalacsonyabb lángon pároljuk. Amíg a zöldségek kapnak egy kis színt, s ezzel ízt is, addig a húst előfőzzük a fűszerekkel. A fűszereket érdemes teatojásba rakni, mert idővel könnyebb lesz áthelyezni őket a közös főzőedénybe. Tehát a húst a fűszerekkel együtt felengedjük hideg vízzel, sózzuk borsozzuk, s közepes lángon minimum fél órán át főzzük. A zöldségek alá időről időre adagoljuk a hús főzőlevéből, majd mikor a hús már majdnem teljesen kész van, de még nem válik le a csontról, akkor a húst a levével és a fűszerekkel együtt adjuk a zöldségekhez s együtt főzzük tovább őket a hús teljes puhulásáig. Ezután a húst kivesszük, a fűszereket kivesszük, s botmixerrel, vagy turmixgépbe téve összeturmixoljuk a zöldségeket. Ezután hozzá adjuk a citrom levét, a mustárt és a tejfölt. Ha túl sűrűnek találnák a szószt, adhatunk hozzá még kevés vizet. Ha pedig hígnak gondoljuk, akkor kevés keményítővel vagy habarással süríthetjük azt. 

Tésztával vagy zsemlegombóccal kínáljuk. 

Mi nem szoktunk zsemlegombócot készíteni, de biztos vagyok benne, hogy azzal is finom. img_20200229_182044.jpgimg_20200229_184039.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr4115482968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása