Szeretem a brokkolit. Ez az egyik olyan zöldség, amit vagy szeretnek az emberek, vagy utálnak. Én szeretem. Levesként, főzelékként, rántva, párolva, csőben sütve, vagy bárhogyan. Kiváló vas forrás, ami nálam nagy előny, és még a diétás étrendbe is beilleszthető, ha épp valaki diétázik.
Mivel a leveseket is különösen kedvelem, ezért most krémleves készült belőle, glutén és laktózmentes változatban.
Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli
- csipet só
- csipet fehér bors
- őrölt szerecsendió ízlés szerint (nem mindenki szereti, ezért ez akár ki is hagyható)
- 2 dl főzőtejszín (nálam laktózmentes)
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Fűszerezzük, adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük puhára. Miután a brokkoli megfőtt (ez viszonylag gyorsan kb. 15-20 perc alatt bekövetkezik), kézi botmixerrel turmixoljuk össze, majd visszatéve a lángra, adjuk hozzá a tejszínt és óvatosan elegyítsük a levessel.
Megjegyzés:
- Ha túl hígnak találnánk, mert sok vizet adtunk hozzá, akkor kevés keményitővel, vagy akár főtt burgonyának az összetört változatával süríthetjük. De használhatunk sima lisztet is.
- Ha túl sűrűnek találnánk a levest, akkor kevés vízzel higíthatjuk.
Tálaláskor adhatunk hozzá levesgyöngyöt, pirított bacont, pirítós kenyeret, croutont, sajtchipset ízlés szerint. Esetleg kevés olíva olajjal is meglocsolhatjuk a tetejét.