Tejszínes brokkoli krémleves
2020. február 25. írta: Ízvilágom

Tejszínes brokkoli krémleves

brokkolikremleves_2.jpgSzeretem a brokkolit. Ez az egyik olyan zöldség, amit vagy szeretnek az emberek, vagy utálnak. Én szeretem. Levesként, főzelékként, rántva, párolva, csőben sütve, vagy bárhogyan. Kiváló vas forrás, ami nálam nagy előny, és még a diétás étrendbe is beilleszthető, ha épp valaki diétázik. 

Mivel a leveseket is különösen kedvelem, ezért most krémleves készült belőle, glutén és laktózmentes változatban.

Hozzávalók: 

  • 1 fej brokkoli
  • csipet só
  • csipet fehér bors
  • őrölt szerecsendió ízlés szerint (nem mindenki szereti, ezért ez akár ki is hagyható)
  • 2 dl főzőtejszín (nálam laktózmentes)
  • 1 gerezd fokhagyma 

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedjük, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Fűszerezzük, adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük puhára. Miután a brokkoli megfőtt (ez viszonylag gyorsan kb. 15-20 perc alatt bekövetkezik), kézi botmixerrel turmixoljuk össze, majd visszatéve a lángra, adjuk hozzá a tejszínt és óvatosan elegyítsük a levessel. 

Megjegyzés:

  • Ha túl hígnak találnánk, mert sok vizet adtunk hozzá, akkor kevés keményitővel, vagy akár főtt burgonyának az összetört változatával süríthetjük. De használhatunk sima lisztet is. 
  • Ha túl sűrűnek találnánk a levest, akkor kevés vízzel higíthatjuk. 

Tálaláskor adhatunk hozzá levesgyöngyöt, pirított bacont, pirítós kenyeret, croutont, sajtchipset ízlés szerint. Esetleg kevés olíva olajjal is meglocsolhatjuk a tetejét. 

brokkolikremleves_6.jpgbrokkolikremleves_4.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr1715491170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása