Ha van olyan szerencsénk, hogy hozzájutunk egy (vagy több) nyúl húsához, akkor bizony ebből a finom,izes és sovány húsból rengeteg finomságot készithetünk. Mint például az alábbi ragut.
Nem kell hozzá feltétlenül boltba menni, megoldható az alapanyag összeválogatás a hűtőből és a kamrából. Ismét egy egyszerű, pár alapanyagból összeállitott finom ebéd ötletet hoztam.
Adag: 1 főre vonatkozó
Hozzávalók:
- 150 g nyúl haslebenye (ez a rész a nyúl gerincén lévő vékony hús réteg, máshol dagadó, de a nyúlnál ez a kijelentés merésznek bizonyulna :) )
- 0,5 fej vöröshagyma apritva
- 1 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 kávéskanál libazsir
- 1 szál rozmaring
- 3-4 szem boróka bogyó
- csipet só
- csipet fehérbors
- 1 dl fehérbor
- 1 dl alaplé
- 1 evőkanál mustár
Elkészités:
A nyúl haslebenyét falatnyi kockákra vágjuk. A libazsiron a rozmaring szálat picit megpiritjuk, majd az apritott vöröshagymát feltesszük dinsztelni. Amikor a hagyma megfonnyadt, pici szint kapott, akkor kerül rá a felvágott nyúl hús, a zúzott fokhagyma, a só, bors. Ezeket egy pár percig együtt piritjuk még, majd felöntjük fehérbor és alaplé keverékével. Lefedve egy órán át (vagy amig a hús meg nem puhul - ez függ attól milyen idős volt a nyuszi vágáskor) pároljuk, majd miután a hús kellően puha lett, adjuk hozzá a mustárt, mellyel még egyszer hagyjuk egyet rottyanni, s máris kész a ragu. Főtt rizzsel (vagy krumplival, bulgurral, kölessel, izlés dolga) tálaljuk. Esetleg a tetejét pici chilli pehellyel és zöldségzöldjével szórhatjuk tálalás előtt.