Ez egy színes, ízes, vega pizza. Villámgyors, egészséges, zöldségekkel és rostokkal teli, egyszerű vacsora vagy akár uzsonna.
Adag: max. 2 fő
Hozzávalók:
Pizza alaphoz:
- 1 db közepes édesburgonya (kb 75 g)
- 4 evőkanál zabpehely (nálam gluténmentes)
- 1 db közepes méretű tojás
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet fekete bors
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 evőkanál olíva olaj
Feltéthez:
- 1 vékony szelet pritamin paprika (ha több színben van annál színpompásabb, de nálam most csak piros színű volt itthon)
- két rózsa brokkoli apróra vágva
- két rózsa lila karfiol apróra vágva
- ujjnyi nagyságú póréhagyma
- ketchup vagy pizzaszósz
- reszelt sajt
- 2-3 ujjnyi camambert sajt
Elkészítés:
Az édesburgonyát főzzük puhára. Amikor ez megtörtént, kanalazzuk bele egy tálba, fűszerezzük, adjuk hozzá az olajat a tojást és a zabpelyhet (én nem daráltam porrá, egészben raktam bele, de lehet belőle lisztet is porítani), keverjük jól össze, s egy viszonylag híg masszát kell, hogy kapjunk.
Olajozott sütőpapirra kanalazzuk a tésztát és alakítsunk ki egy pizza formát (ha dupla adagot készítünk akkor egy átlagos pizza sütő formába épp elegendő mennyiségű tésztát kapunk), majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon süssük kb.15-20 percig. Ezután egy kevés ketchuppal vagy pizza krémmel kenjük meg a "tésztánkat", vigyázva, hogy ne égessük szét az ujjainkat, ahogyan én tettem :) , majd szórjunk rá reszelt sajtot, és helyezzük el a zöldségeket módszeresen rajta. Majd további nagyjából 15 percig süssük, míg a zöldségek kissé megfonnyadnak. Majd ezután a vékony csíkokra vágott camambert sajtot a pizza külső szélére halmozzuk s még 2-3 percig sütjük.
Készíthetjük tojással is, ekkor a tészta közepén hagyjunk ki a zöldségek felpakolásakor egy közepes pogácsaszaggatónyi részt (vagy pohár) s amikor már majdnem megsült a pizzánk, akkor helyezzünk bele egy tojást. Ezután a pizzát már csak addig kell sütni míg a tojás meg nem sül.
Szuper színes, zöldségekben és vitaminokban gazdag vacsora.
Megjegyzés: A zöldségeket én ez esetben nyersen raktam a pizzára, de ha valaki kevésbé szereti a ress zöldségeket sülés után, akkor nyugodtan bele lehet őket pár pillanat erejéig rakni forrásban lévő vízbe, felhasználás előtt.