Mivel már jó ideje nem készítettem pogácsát, így most, hogy volt otthon maradék fejes káposzta, így készítettem egy kis sós harapnivalót belőle.
Így a maradék káposzta is felhasználásra került, és egy pogácsa is készült.
Adag: 6-8 fő
Ár: kb. 900 Ft
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók:
- 800 g fejes káposzta
- 50 ml olaj
- 1 kk őrölt bors
- 1 tk só
- 1 tk cukor
Tésztához:
- 500 g liszt (nálam NutrieFree gluténmentes kenyérliszt)
- 2 ek bambuszrost liszt
- 100 ml tej (laktózmentes)
- 25 g só
- 100 g vaj (laktózmentes)
- 1 csomag porélesztő
- 2 egész tojás
- 125 g tejföl (laktózmentes)
- A kenéshez 1 db tojás
- A tetejére egész kömény
Elkészítés:
A lisztet mérjük ki és szitáljuk bele a robotgép edényébe, adjuk hozzá a 2 tojást, a sót, a vajat darabolva, a tejfölt és a tejet, élesztőt is. A gép dagasztó karjával kezdjük el alaposan kikeverni nagyjából 10-05 percig magas fokozaton. Nem kell megijedni, ragacsos tésztát fogunk kapni. Eközben a lereszelt káposztát száraz serpenyőben, karamellizált cukron megpirítjuk, majd kevés olajat öntünk alá, sózzuk és borsozzuk, majd mikor a káposzta kellőképp összeesett és megbarnult hűtsük ki. A robotgép dagasztó karját újra indítsuk el és adagoljuk hozzá a káposztát. Újabb 10 percig keverjük, majd tegyük hűtőbe minimum 20 percre. Ez lépés fontos! A gluténmentes lisztből készült tésztákat, mivel nincs bennük sikér, hűteni szükséges, nem pedig meleg helyen keleszteni.
Amikor letelt a 20 perc s a tészta megfelelően összeállt, lisztezett deszkára helyezzük, nyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, tetejüket megkenjük felvert tojással, és ha szeretjük, akkor megszórjuk köménymaggal a tetejét. Nagyjából 20-25 percig sütjük előmelegített sütőben, közepes hőfokon.