Gulyásleves csipetkével
2018. szeptember 29. írta: Ízvilágom

Gulyásleves csipetkével

gulyasleves_marhahusbol_7.JPGOlyan ebédet szerettem volna, aminél nem kell egész nap a konyhában ácsorogni, nem kell külön levest is és másodikat is készíteni, ami tartalmas, kiadós hús is és zöldség is van benne és mindenki szereti. Ebből egyenesen következett, hogy a hagyományos gulyásleves lesz a megoldás a felmerülő igényekre. 

Természetesen a gulyás is az az étel, amit mindenki a saját szájíze szerint készít. Van aki csirkéből, van aki marhából vagy disznóból, de akár birkából is elkészíthető. Mindenki maga döntheti el milyen húst használ fel a leveshez. Van aki a bográcsos gulyásra esküszik, amivel mélységesen egyet tudok érteni, de ugye a város közepén egy emeletes házban ezt viszonylag nehéz kivitelezni. De ettől még a gáztűzhelyen készült változat sem von le semmit az étel értékéből. ;)

 

Adag: 4-6 fő

Ár: Kb. 2500 Ft (Ha nem marhahúst használunk, az ára is kedvezőbb lehet)

Elkészítési idő: 70-80 perc

Hozzávalók:50 dkg marha lábszár

  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • Fél zeller gumó
  • 2-3 db krumpli
  • 1 db Tv paprika
  • 1 dl paradicsomlé (vagy 1 db paradicsom)
  • 3-4 gerezd fokhagyma (én mindig  többet használok, mi nagyon szeretjük)
  • 1 evőkanál sertés zsír
  • 1 tk. édes pirospaprika
  • 1 tk. füstölt pirospaprika
  • 1 kk. csípős pirospaprika (opcionális)
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk. őrölt köménymag
  • 1,5 liter víz

Csipetkéhez:

  • 1 tojás
  • csipet só
  • annyi liszt amennyit felvesz (nálam gluténmentes)

Elkészítés:

A húst tisztítsuk meg és kockázzuk fel falatnyi darabokra. A hagymát vágjuk apró kockákra, majd 1 evőkanál disznózsíron pirítsuk üvegesre, majd dobjuk rá a felkockázott marhahúst és pár percig együtt pirítsuk tovább. Ezután kerüljön rá az édes, a füstölt és a csípős paprika (ez utóbbi kihagyható), majd gyorsan fogassuk át a húst és gyorsan öntsük fel vízzel mert a paprika hamar megég. Ezután fűszerezzük és közepes lángon forraljuk fel, majd az első forrás után adjuk hozzá a karikára vágott répát, zöldséget, zellert, a paprikát és a paradicsomot (vagy a paradicsom levet).

A csipetkéhez a lisztet, tojást, és sót tésztává gyúrjuk, s picit állni hagyjuk. Mikor a hús már jóformán készen van (kb. 50 perc elteltével), adjuk hozzá a kockára vágott krumplit, amikor pedig az is megfőtt (kb. 15 perc múlva), adjuk hozzá a csipetkét aminek elég 10 perc és máris tálható.

Tálaláskor friss kenyeret vagy pogácsát adunk hozzá.

gulyasleves_marhahusbol_1.JPGgulyasleves_marhahusbol_4.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr6014270763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása