Olyan ebédet szerettem volna, aminél nem kell egész nap a konyhában ácsorogni, nem kell külön levest is és másodikat is készíteni, ami tartalmas, kiadós hús is és zöldség is van benne és mindenki szereti. Ebből egyenesen következett, hogy a hagyományos gulyásleves lesz a megoldás a felmerülő igényekre.
Természetesen a gulyás is az az étel, amit mindenki a saját szájíze szerint készít. Van aki csirkéből, van aki marhából vagy disznóból, de akár birkából is elkészíthető. Mindenki maga döntheti el milyen húst használ fel a leveshez. Van aki a bográcsos gulyásra esküszik, amivel mélységesen egyet tudok érteni, de ugye a város közepén egy emeletes házban ezt viszonylag nehéz kivitelezni. De ettől még a gáztűzhelyen készült változat sem von le semmit az étel értékéből. ;)
Adag: 4-6 fő
Ár: Kb. 2500 Ft (Ha nem marhahúst használunk, az ára is kedvezőbb lehet)
Elkészítési idő: 70-80 perc
Hozzávalók:50 dkg marha lábszár
- 1 db nagy fej vöröshagyma
- 2 szál közepes sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- Fél zeller gumó
- 2-3 db krumpli
- 1 db Tv paprika
- 1 dl paradicsomlé (vagy 1 db paradicsom)
- 3-4 gerezd fokhagyma (én mindig többet használok, mi nagyon szeretjük)
- 1 evőkanál sertés zsír
- 1 tk. édes pirospaprika
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- 1 kk. csípős pirospaprika (opcionális)
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk. őrölt köménymag
- 1,5 liter víz
Csipetkéhez:
- 1 tojás
- csipet só
- annyi liszt amennyit felvesz (nálam gluténmentes)
Elkészítés:
A húst tisztítsuk meg és kockázzuk fel falatnyi darabokra. A hagymát vágjuk apró kockákra, majd 1 evőkanál disznózsíron pirítsuk üvegesre, majd dobjuk rá a felkockázott marhahúst és pár percig együtt pirítsuk tovább. Ezután kerüljön rá az édes, a füstölt és a csípős paprika (ez utóbbi kihagyható), majd gyorsan fogassuk át a húst és gyorsan öntsük fel vízzel mert a paprika hamar megég. Ezután fűszerezzük és közepes lángon forraljuk fel, majd az első forrás után adjuk hozzá a karikára vágott répát, zöldséget, zellert, a paprikát és a paradicsomot (vagy a paradicsom levet).
A csipetkéhez a lisztet, tojást, és sót tésztává gyúrjuk, s picit állni hagyjuk. Mikor a hús már jóformán készen van (kb. 50 perc elteltével), adjuk hozzá a kockára vágott krumplit, amikor pedig az is megfőtt (kb. 15 perc múlva), adjuk hozzá a csipetkét aminek elég 10 perc és máris tálható.
Tálaláskor friss kenyeret vagy pogácsát adunk hozzá.