Gyerekkorom egyik kedvenc sütije, ami otthon készítve sokkal jobb, mint a bolti változat volt valaha is. Szerintem legalább is. Ha valaki szereti a kekszet, akkor ezt a sütit is szeretni fogja. Több verziója is készíthető, én a gyerekkorom emlékeiből felsejlő vaníliás, kakaós, illetve a mogyorós változatot készítettem most el.
A gluténmentes változata is épp olyan egyszerű, mint a hagyományos és épp olyan fincsi is.
Adag: 8-10 fő
Ár: 1000 Ft
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
A vaníliáshoz és kakaóshoz:
- 70 dkg liszt (40 dkg kukoricaliszt + 30 dkg rizsliszt)
- 25 dkg zsír
- 30 dkg cukor
- 4 közepes tojás
- 1 csomag sütőpor
- 30 ml vanília aroma
- 2 evőkanál kakaópor
A mogyoróshoz:
- 40 dkg liszt (20 dkg kukoricaliszt+ 20 dkg rizsliszt)
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált mogyoró
- 1 kanálnyi rum
- 1 citrom reszelt héja
- 1 közepes tojás sárgája
Elkészítés:
A tésztát összegyúrjuk közepesen kemény tésztává, majd 15-30 percet pihentetjük. A vaníliás tésztát ketté választjuk az egyik felébe belekeverjük a kakaót, s azután pihentetjük azt. Majd húsdarálóra szerelhető formázón átdaráljuk, mintha csak húst darálnánk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és arany barnára sütjük.
Tipp:
- Ha a pihentetés után a tésztánál azt érezzük, hogy túl lágy, ez előfordulhat a tojások méretétől függően, akkor pici lisztet rakjunk még hozzá, ha túl keménynek érezzük, akkor pedig egy ici-pici tejjel lazíthatjuk a tésztát.
- Ha nincs húsdarálónk és a sütihez való formánk, akkor csak szimplán gyúrjunk a tésztából rudakat, és 10-15 cm-es darabokra vágva helyezzük a tepsibe, s süssük meg úgy. Akkor nem lesz ilyen szép cikk-cakkos a teteje, de az ízén ez semmit nem változat.