Borjú májgombóc leves
2018. február 25. írta: Ízvilágom

Borjú májgombóc leves

Ebben hideg késő téli időben ami bár napos, de iszonyú hideg (én legalább is borzasztóan tudok fázni, meleg ruha ide vagy oda), nagyon jól tud esni egy igazán forró leves. S bár nagy kedvenc a húsleves, mégsem lehet mindig azt enni :) Most májgombóc levest kívántam. Egyszerű, lélek és test melegítő és nem kell hozzá sok minden, mégis millió változatban elkészíthető.

Én most a borjú májat választottam. Hozzá pedig olyan alapanyagokat, melyek gluténmentes étkezés során hasznosíthatóak.

Adag: 2 fő (mi ebből az adagból 2 alkalommal tudtunk enni egy-egy tányérral)

Ár: kb-1200 Ft

Elkészítési idő: 1,5 óra

Hozzávalók:

Gombóchoz:

  • 20 dkg borjú máj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 lapos kávéskanál só
  • 1 csipet frissen őrölt bors
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 marék Gluténmentes zabpehely 
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál zsír

Leveshez:

  • 1 db borjú húsos csont 
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 fél kisebb zeller gumó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kb. 1,5 l víz

Elkészítés:

A marhahús csontot daraboltassuk el a hentessel, úgy léptékekkel egyszerűbb a használata. Én mindig leöblítem csontot , bár tudom rengeteg vita alakult ki arra vonatkozólag, hogy mossuk a húst vagy sem felhasználás előtt. Én jéghideg vízzel leöblítem minden alkalommal a hús árút. 

Öblítés után egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakom a csontokat, majd előmelegített sütőbe rakom kb. 10-15 percre, közben egyszer kétszer átforgatom, hogy minden oldala kezdjen el sülni. Ezzel egyrészt az ízeket bezárjuk a húsba, ízletesebb lesz a leves, másrészt pedig nem fog felhabzani a levesünk főzés közben.

Miközben a csontok a sütőben csücsülnek, addig megpucoljuk a zöldségeket, felkarikázzuk a répát, darabokra vágjuk a fehérrépát, a zellert egyben hagyjuk, a hagymákról lefejtjük a héját és azokat is egyben hagyjuk. A 10-15 perc letelte után a csontokat egy leveses lábosba szedjük, felöntjük kb. 1,5 liter(amennyi ellepi) jéghideg vízzel és hozzá adjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön főzzük míg a hús le nem válik a csontról.

Amíg a leves fő, elkészítjük a májgombóc betétet. Ehhez a májat szintén megmossuk, majd apró kockákra vágjuk és kevés zsíron (kb. egy evőkanál) megpirítjuk, vigyázva, hogy ne száradjon ki! Miután megpirult, hozzá adjuk a kockára vágott vöröshagymát, és azzal tovább pirítjuk még nagyjából 5 percig. Ezután a hagymás májat egy mixerbe öntjük, amibe pépesre zúzzuk. Ehhez adjuk hozzá a tojást, a sót, borsot, zöldség zöldjét, fokhagymát és a zabpelyhet. Jó kis pépes masszát kell kapjunk. Ha kissé híg lenne lehet dúsítani még egy kis zabpehellyel, ha túl masszív, akkor egy kevéske tojással. 

Miután a csontról a hús leválik, szedjük ki a levesből a fehérrépát, a zellert a csontokat, maradjon csak a tiszta leves a sárgarépákkal, s ebbe vizes kézzel kis golyókat formázva eresszük bele a májgombócokat, s várjuk meg míg azok teljesen megfőnek, feljönnek a leves tetejére. S ezután tálalható a forró finom lélekmelegítő leveske.

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/13666186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása