Ebben hideg késő téli időben ami bár napos, de iszonyú hideg (én legalább is borzasztóan tudok fázni, meleg ruha ide vagy oda), nagyon jól tud esni egy igazán forró leves. S bár nagy kedvenc a húsleves, mégsem lehet mindig azt enni :) Most májgombóc levest kívántam. Egyszerű, lélek és test melegítő és nem kell hozzá sok minden, mégis millió változatban elkészíthető.
Én most a borjú májat választottam. Hozzá pedig olyan alapanyagokat, melyek gluténmentes étkezés során hasznosíthatóak.
Adag: 2 fő (mi ebből az adagból 2 alkalommal tudtunk enni egy-egy tányérral)
Ár: kb-1200 Ft
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók:
Gombóchoz:
- 20 dkg borjú máj
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 lapos kávéskanál só
- 1 csipet frissen őrölt bors
- 0,5 csokor petrezselyem
- 1 marék Gluténmentes zabpehely
- 1 tojás
- 1 evőkanál zsír
Leveshez:
- 1 db borjú húsos csont
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 fél kisebb zeller gumó
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- kb. 1,5 l víz
Elkészítés:
A marhahús csontot daraboltassuk el a hentessel, úgy léptékekkel egyszerűbb a használata. Én mindig leöblítem csontot , bár tudom rengeteg vita alakult ki arra vonatkozólag, hogy mossuk a húst vagy sem felhasználás előtt. Én jéghideg vízzel leöblítem minden alkalommal a hús árút.
Öblítés után egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakom a csontokat, majd előmelegített sütőbe rakom kb. 10-15 percre, közben egyszer kétszer átforgatom, hogy minden oldala kezdjen el sülni. Ezzel egyrészt az ízeket bezárjuk a húsba, ízletesebb lesz a leves, másrészt pedig nem fog felhabzani a levesünk főzés közben.
Miközben a csontok a sütőben csücsülnek, addig megpucoljuk a zöldségeket, felkarikázzuk a répát, darabokra vágjuk a fehérrépát, a zellert egyben hagyjuk, a hagymákról lefejtjük a héját és azokat is egyben hagyjuk. A 10-15 perc letelte után a csontokat egy leveses lábosba szedjük, felöntjük kb. 1,5 liter(amennyi ellepi) jéghideg vízzel és hozzá adjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön főzzük míg a hús le nem válik a csontról.
Amíg a leves fő, elkészítjük a májgombóc betétet. Ehhez a májat szintén megmossuk, majd apró kockákra vágjuk és kevés zsíron (kb. egy evőkanál) megpirítjuk, vigyázva, hogy ne száradjon ki! Miután megpirult, hozzá adjuk a kockára vágott vöröshagymát, és azzal tovább pirítjuk még nagyjából 5 percig. Ezután a hagymás májat egy mixerbe öntjük, amibe pépesre zúzzuk. Ehhez adjuk hozzá a tojást, a sót, borsot, zöldség zöldjét, fokhagymát és a zabpelyhet. Jó kis pépes masszát kell kapjunk. Ha kissé híg lenne lehet dúsítani még egy kis zabpehellyel, ha túl masszív, akkor egy kevéske tojással.
Miután a csontról a hús leválik, szedjük ki a levesből a fehérrépát, a zellert a csontokat, maradjon csak a tiszta leves a sárgarépákkal, s ebbe vizes kézzel kis golyókat formázva eresszük bele a májgombócokat, s várjuk meg míg azok teljesen megfőnek, feljönnek a leves tetejére. S ezután tálalható a forró finom lélekmelegítő leveske.